Новини от област Стара Загора и България

Партията на Кирил Петков и Асен Василев ще подбира хора с "договор за почтеност"

Партията на Кирил Петков и Асен Василев ще подбира хора с договор за почтеност
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Новата формация на бившия служебен икономически министър Кирил Петков и финансовия Асен Василев „Продължаваме промяната“ ще се яви на изборите за Народно събрание на 14 ноември в обща кандидатура с друга партия. В момента двамата лидери Петков и Василев преговарят с около 7-8 партии, но все още няма избрана партия, чиято регистрация да бъде използвана за мандатоносител. Това обявиха те на брифинг в 11 часа днес.

Следващото правителство ще бъде коалиционно, посочи Асен Василев. „Колкото и амбициозно да звучи, вярвам, че в следващия парламент ще доминира „коалиция на почтените“ с над 121 депутата“, заяви Кирил Петков. Той посочи, че партията им няма да бъде президентска и че с Василев са разговаряли с Румен Радев, който им е казал, че вярва напълно в това, което смятат да направят.

Кирил Петков и Асен Василев посочиха още, че на президентските избори формацията им ще подкрепи кандидатурата на Румен Радев.

„Искаме тези 4 месеца, в които бяхме част от служебното правителство да ги продължим в следващите 4 години. Според мен не е важно дали си ляв или десен, важното е да си почтен“, подчерта Кирил Петков като заяви, че по време на заседанията на 46-я парламент е виждал конкретни хора от всички сектори на залата, с които би работил.

Петков и Василев обявиха 4 критерия, по които ще се подбират хората, представляващи тяхната формация. Първото изискване ще бъде да имат добра кариера преди да влязат в политиката, защото това ще им даде независимост. На второ място ще бъде важно те да не са били в повече от една партия – няма да толерираме хора, които прескачат от партия в партия, посочи Петков. Третото условие е около тях да няма скандали и четвъртото условие е да подпишат „Договор за почтеност“, който ще позволи достъп до банкови тайни, скрити пари.

„Продължаваме промяната“ ще самофинансира участието си в предстоящите парламентарни избори. „Няма да приемаме пари от хора, с които не смятаме да работим.

На изборите „Продължаваме промяната“ ще се яви със собствени кандидат-депутатски листи, но в същото време ще търси следизборно коалиционнно споразумение с партии, с които споделят общи виждания за провеждане на бъдещи политики.

На брифинга си Кирил Петков и Асен Василев представиха няколко млади хора, които ще бъдат част от екипа им.

Първа се представи Деница Симеонова, която е магистър инженер, през последните 5 години работила активно за развитието на предприемаческата среда в България. В момента работи като социален предприемач и целта й е да помага на младите предприемчиви хора в България. Деница Симеонова има опит с Британската кралска академия по инженерство. „Вярвам че можем да поставим България на картата на иновациите на глобално ниво“, посочи тя.

Другият член на отбора на Петкови Василев е Яна Болникова,която беше зам.министър в икономическото министерство на Кирил Петков. Работила е 13 години в сферата на аутсорсинг компаниите, на развитието на биотехнологиите и кръговата икономика. Родена е в Габрово и се надява промяната, която екипът й започва да обхване всички градове в България. Калина Константинова също е зам.министър от екипа на Кирил Петков. Тя е от София, завършила е в САЩ и в Англия – икономическо развитие. Работила е в Лондон, Париж, Сингапур, Ню Йорк както в публичния така и в частния и в неправителствения сектор.

В екипа на „Продължаваме промяната“ влиза и председателя на Комисията по прозрачност в министерството на икономиката Даниел Лорел – комисия по прозрачност. Роден е в София, прекарал е половината от съзнателния си живот извън България след като завършва компютърни науки и информатика в Тел Авив. Цялата му кариера е била ориентирана към високите технологии, които е развивал в Белгия, Израел, Швейцария и Испания.

Бившият финансов министър Асен Василев посочи, че според него данъците в България са достатъчни и не трябва да се пипат. „Има достатъчно постъпления в хазната, особено ако НАП отиде при големите фирми и си ги събере. Има достатъчно постъпления, за да имаме нормално образование, нормално здравеопазване, да се погрижим за възрастните хора и да си направим нормална инфраструктура. Въпросът е, че всички контролни механизми са изключени. Няма контрол как се разходват парите. Голяма част от парите се разходват без обществени поръчки. Ние плащаме тройно и четворно за прости неща. Ако започнем да плащаме истинската стойност и започнем да искаме истинското качеството, ще имаме една изключително богата и процъфтяваща държава. Която дава равен старт на всички, в която можеш да получиш добро образование, без да ходиш на частни уроци. Това не е утопия. Аз съм получил такова образование”, заяви Асен Василев.

Според него ако инфраструктурата се оправи, средата в България ще се промени и много млади хора ще се завърнат. Самият той сподели, че България е мястото, където се чувства най-добре.

Коментари към новината

Още новини от Политика