Новини от област Стара Загора и България

Млада актриса със старозагорски корени влиза в „Пътят на честта“

4322 18/09/2021 13:00 Култура Сцени
Млада актриса със старозагорски корени влиза в  Пътят на честта
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Магдалина Данева учи актьорско майсторство в лондонски университет и мечтае за световната сцена

Една млада българска актриса със старозагорски корени ще се появи в няколко от следващите епизоди от новия сезон на телевизионния сериал „Пътят на честта“ по Нова ТВ. Тя се казва Магдалина Данева и точно днес – 18 септември, става на 19 години.

Магдалина ще отпразнува рождения си ден в София със своите родители – основателите на компанията за чуждоезиково обучение „Интеграл“ Ирина Христова и Светлан Данев, след което спешно ще отпътува за Лондон, където е студент по актьорско майсторство.

Каква ще бъде ролята й в „Пътят на честта“ Магдалина пази в тайна, защото такива са професионалните й ангажименти. В сериала попада почти случайно – работи като асистент на кастинг директора, когато решава да се пробва за роля и убедително я печели. Заради ангажиментите си в Лондон обаче младата актриса приема епизодично участие.

По време на снимките не успява да се засече с голямата старозагорска актриса Галя Александрова, която изпълнява една от възловите роли в семейната сага – тази на злата свекърва Бонка. Въпреки епизодичното си участие в българския сериал, Магдалина Данева смята, че то е добра възможност да ѝ открехне вратата и към българската театрална, кино и телевизионна сцена.

Всъщност, въпреки тийнейджърската си възраст, Магдалина Данева далеч не е непознато лице за българските меломани и за телевизионния екран. Като дете тя е един от основните изпълнители на детската хорова формация „Бон Бон“. И днес, ако потърсите в YouTube, ще попаднете на куп клипове на любими детски песни, в които звучи и звънкият глас на Магдалина - песни популярни и обичани от децата и до днес.

Когато е на 7 – 8 години Магдалина получава и първата си филмова роля – играе малката Леда Милева във филм за голямата българска поетеса, дъщерята на Гео Милев. Още тогава усеща страстта си към сцената и се увлича по актьорската игра.

Магдалина е родена в София, но връзката й със Стара Загора остава силна през всичките й детски лета, през които идва на гости при родителите на своя баща – известният стоматолог Славка Данева и ветеринарният лекар и специалист д-р Даньо Данев.
Бизнесът на родителите ѝ с чуждоезиково обучение се оказва решаващ за това Магдалина да започне на учи френски и английски езици още на 5-годишна възраст. Продължава да ги усвоява във френския лицей „Виктор Юго“ и в Англо-американския колеж в София, но последните 2 години от средното си образование завършва в колеж в Оксфорд. Затова днес младата актриса владее френски и английски без разлика с родния си български език.

„Може би, защото и двамата ми родители работят в сферата на образованието и винаги са подкрепяли децата в техните желания за реализация, аз също получих тяхната безрезервна подкрепа да се отдам на актьорската професия“, казва Магдалина.

Солидната езикова подготовка и актьорски заложби помагат на Магдалина Данева да спечели един от най-важните кастинги в живота си дотук – за място в Младежкия национален театър на Англия. Явява се наред с 12 000 кандидати от цял свят и успява да премине през четирите трудни кръга, изпълнявайки няколко монолога, песен, писмена работа, като накрая се представя отлично и на живото интервю.

Директорът на театъра неочаквано прекъсва финалното представление на младежите и се обръща към публиката с молба да възложат на актьорите задача за внезапна импровизация. Един от секторите трябва да определи местоположение на действието, друг да избере музикален жанр, трети - тема за конфликт, а четвърти - идея за финал. Младите актьори се справят с импровизацията по блестящ начин, доказвайки че са достойни да бъдат част от бъдещата трупа на Националния театър на Англия.

Така Магдалина Данева попада сред 100-те приети млади актьори в трупата на младежкия английски театър, където е единствената българка. След завършване на курса младите актьори получават възможността да играят на сцената на Националния младежки театър на Англия, като участват в различни негови проекти.

Повечето изиграни от Магдалина роли досега са на английски език – част от тях са още от периода й в колежа в Оксфорд, където играе в младежката трупа. Логично, в репертоара й доминират пиесите на Шекспир, но участва и няколко мюзикъла, сред които „Професия Блондинка“ (Legally Blonde).

„Приемам всяка нова възможност с радост. Склонна съм да пробвам нови неща – театър, телевизия, а защо не и кино? Забелязала съм в цялостното си развитие като артист, че ролите ми се менят спрямо настоящите ми интереси и спрямо хората, с които работя. Досега съм имала доста роли в комедии и това ми харесва“, казва Магдалина Данева.

Университетът по актьорско майсторство в Лондон й дава възможността да се срещне да работи с някои от известните имена на английската театрална школа. Един от нейните преподаватели е звездата от филма за Фреди Меркюри „Бохемска рапсодия“ Гуилъм Лий.
Като еталон за актьорско майсторство за Магдалина обаче остава любимата й актриса – Ема Томпсън. „Харесвам много начина й на работа, актьорската ѝ техника, която се опитвам да усвоя с някаква степен и се надявам един ден да се запозная лично с нея“, казва Магдалина.

Младата българска актриса е вдъхновена и от успеха на Мария Бакалова в Холивуд. Тя е убедена, че триумфът на Бакалова ще отвори вратите към световната сцена и за много други млади актьори от България. А защо не и за нашата Магдалина Данева?

Коментари към новината

Още новини от Култура