Новини от област Стара Загора и България

В помощ на бизнеса

Обмислят промени в правилата за търговия с ток на борсата

Обмислят промени в правилата за търговия с ток на борсата
Divident.€U Divident.€U

Обмислят се възможности енергийните дружества да предлагат специални продукти за едрия бизнес, казва служебният министър Андрей Живков

Обмисляме възможности енергийните дружества да предлагат специални продукти за едрия бизнес, каза на среща с бизнеса министъра на енергетиката Андрей Живков. Това е една от мерките, които бяха обсъдени на среща с представители на енергийно-интензивната индустрия, търговци на ток, синдикални организации, КЕВР, БЕХ и други експерти. Целта на разговорите е да бъдат намерени варианти за намаляване на негативите за бизнеса, породени от високите цени на електроенергията на свободния пазар.

Сред обсъжданите мерки министър Живков открои също и възможни промени в правилата за търговия на борсата. Всички получени предложения от страна на бизнеса ще бъдат анализирани в най-кратък срок, така че да бъде намерено общо решение, което е приемливо и от гледна точка на европейските нормативи, обещаха от министерството.

През последния месец, в резултат на намесата на служебното правителство, ТЕЦ „Марица изток 2“ работи на максимална мощност, което не се е случвало през последните години, подчерта министър Живков. В резултат на това България е сред страните в ЕС с най-ниски цени на електроенергията (след Полша). Това, разбира се, не е успокояващо, защото трендът е към покачване и именно тази заплаха мотивира общите усилия за търсене на приемливи решения, изтъкна енергийният министър.
През следващата седмица предстоят разговори и с министерствата на финансите и на икономиката, за да бъдат продължени и задълбочени обсъжданията за възможните мерки за подпомагане на бизнеса.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика