Новини от област Стара Загора и България

Ръст на COVID кабинетите

Центровете за ковид болни получават допълнителни пари и апаратура

Центровете за ковид болни получават допълнителни пари и апаратура
Divident.€U Divident.€U

Медицинските центрове, които отговарят на изискванията ще получат допълнително 15 хил. лв. и апаратура

До момента са регистрирани 46 ковид зони в България. Очаква се до две седмици броят на COVID-кабинетите да достигне 150, съобщават от Министерство на здравеопазването.
Всички медицински центрове, които отговарят на изискванията, могат да сключат договори за амбулаторно лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Те ще получат и по 15 хил. лв. за работа в неблагоприятни условия. Освен това имат възможност да заявят и апаратура за до 50 хил. лв., която ще бъде осигурена от МЗ.

От днес пациентите с леки и средно тежки симптоми на COVID-19 могат да се лекуват безплатно в домашни условия, след като са преминали през т.нар. COVID-зони, където се концентрират на едно място диагностика и лечение, в т.ч. и предписване на медикаменти за лечение в домашни условия.

Болните, които нямат сериозни симптоми, необходимост от допълнителни изследвания, повишена телесна температура и проблем със сатурацията, ще продължат да бъдат наблюдавани дистанционно от общопрактикуващите лекари. С разкриването на COVID-зоните значително намалява рискът от смесване на потоците пред кабинетите на личните лекари.
Всички аптеки, които имат договор с НЗОК, могат да отпускат лекарствата от списъка за лечение на COVID-19 в домашни условия. В списъка фигурират антибиотици, кортикостероиди и нискомолекулярни хепарини.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве