Новини от област Стара Загора и България

От утре

Пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус ще получават безплатни лекарства

Пациентите с леки и средно тежки симптоми на коронавирус  ще получават безплатни лекарства
Divident.€U Divident.€U

За първи път НЗОК ще заплаща лечението на болните от ковид

От утре, 17 септември, пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, ще получават безплатни лекарства. Осигурена е възможност да им бъдат извършвани клинични прегледи, лабораторни изследвания и да им бъдат направени рентгенови снимки.

За първи път НЗОК ще заплаща лечението на пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в домашни условия. Вече са разкрити около 50 COVID зони за извънболнично лечение на пациенти с коронавирус. В тях ще работят лекар и медицинска сестра от съответния ДКЦ или медицински център.

Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. В списъка с безплатни лекарства са включени:

· Cefuroxime
· Azithromycin
· Levofloxacin
· Enoxaparin
· Nadroparin
· Bromhexine
· Budesonide - Inhalation powder
· Dexamethasone
· Clopidogrel

Министерството на здравеопазването ще подпомогне ДКЦ и МЦ, където са разкрити COVID зони, с апаратура на стойност до 50 000 лева. Те ще получат и пулсоксиметри, които ще бъдат давани на пациентите, за да следят кислородната си сатурация в домашни условия.

Коментари към новината

Още новини от Здраве