Новини от област Стара Загора и България

В Индустриална зона "Загоре"

Започва строителството на новия завод на "Ате пласт"

3829 16/09/2021 16:19 Икономика Бизнес
Започва строителството на новия завод на Ате пласт
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Строителните работи трябва да приключат до юни 2022 г, а инвестицията ще надхвърли 6 млн. евро

През октомври ще бъде направена първа копка на новия завод на „Ате пласт“ в Индустриална зона „Загоре“. Готов е планът, избрана е фирма-изпълнител, съобщи за Divident.€U управителят на предприятието Мария Жекова. Ясна е и количествената сметка за материалите, които ще бъдат използвани в строителството.

Докато трае процедурата по издаване на строителното разрешение, ще бъде избрана и фирма-изпълнител за доставка на материалите. Изпълнител на проекта за новия завод и строителството му е фирма „Cordeel“, която изгражда в момента разширението на първия завод за екструдерно производство на опаковки на „Ате Пласт“, в Индустриална зона.

Срокът за приключване на строителните работи е юни 2022 г. Вече са поръчани и машините за новия завод на „Ате пласт“, които са последна дума на техниката в това производство.

Инвестицията ще даде възможност за увеличаване на капацитета на производството на старозагорската фирма за опаковки 3 пъти в рамките на следващите 2 - 3 години. „Това е крайно необходимо за нас, защото в момента сме натоварени на 120%“, казва Мария Жекова.

Планираните в началото инвестиции на „Ате пласт“ в новото производство бяха в размер на 4 млн. евро. През годината обаче строителните материали, както и всички консумативи се увеличиха значително. По тази причина очакваме инвестицията в новия завод да надхвърли 6 млн. евро, казва Жекова.

Проектът Съвременна европейска визия, отговаряща на последните стандарти ще има новото предприятие на „Ате пласт“. Авторите на проекта са включили дори зарядна станция за електромобили, както изискват европейските регламенти.

Новият завод се изгражда върху площ от 20 дка, застроена площ 6 дка,като 4 дка от тях ще бъдат складови площи. В него ще се извършва дейността печат и аминиране която в момента се прави в Завод 2000 на „Ате пласт“. 50% от произведената там продукция е за износ.

Работни места Ръководството на „Ате Пласт“ планира да наеме на работа за новия си завод около 30 души. Те ще бъдат изпратени на обучение в Германия. Като инвеститор клас „А“, старозагорската фирма има право да получи от държавата през първите години осигуровките на новоназначените хора на база минимална работна заплата.

Още инвестиции В настоящия си Завод за екструдерно производство, „Ате пласт“ също реализира инвестиция в размер на 4,5 млн. евро. Тук се монтира нова екструдерна линия. Строят се складови бази с метални силози, както и складове за цялото производство, които трябва да улеснят логистичните процеси в завода. Така складовите площи в стария завод на компанията ще се разширят с около 4 дка, което ще даде значително по-голяма гъвкавост при работа с клиентите.

Около 65% от произвежданите от „Ате пласт“ опаковки са за хранително-вкусовата промишленост. Останалите са индустриални фолиа и опаковки. Фирмата е разпознаваем партньор и изнася продуктите си в цяла Европа, като основни дестинации са Холандия, Дания и Германия.
Ръст в ковид кризата След старта на пандемията от коронавирус поръчките ни за Европа значително нараснаха, посочва Мария Жекова. Основната причина за това е, че заради ковид мерките нуждата от повече и по-сигурни опаковки на стоките става значително по-голяма. В момента „Ате Пласт“ има поръчки за 2 месеца напред.

Проблеми Основен проблем пред ръководството на старозагорската компания са нарасналите двойно през последните месеци разходи за ток, както и за превоз. Другият проблем е липсата на желание за ваксинация от страна на служителите. Наскоро компанията изпуска важен форум в чужбина, тъй като изискването е присъстващият мениджър от България да бъде ваксиниран. От мениджърския състав на компанията, който е от 9 души обаче, са ваксинирани само четиримата собственици.

За да стимулират служителите, ръководството на „Ате пласт“ е взело решение да дават парична сума от 100 лева на тези свои служители, които се имунизират на място, в предприятието.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика