Новини от област Стара Загора и България

Детско-юношеска студия за опера и балет обявява нов прием

997 16/09/2021 12:23 Култура Сцени
Детско-юношеска студия за опера и балет обявява нов прием
Divident.€U Divident.€U

Детско-юношеско студия за опера и балет „Маргаритки“ обявява прослушване на 2 и 3 октомври (събота и неделя) от 11,00 часа в Държавна опера-Стара Загора.
В прослушването могат да участват всички желаещи на възраст от 5 до 16 години.

  • Балетна школа – Децата трябва да бъдат облечени в удобно облекло и да си носят туфли (цвички). На прослушването ще бъдат оценени техните физически данни, чувство за ритъм и артистични заложби. Подготовка на танц не е необходима, но ако има такъв, моля музиката да се носи на CD или флашка.
  • Вокална школа – На прослушването ще бъдат оценени вокалните умения на децата – точно интониране, правилна дикция, както и чувство им за ритъм и артистичните им заложби. Моля, кандидатите да подготвят една песен по избор и да носят музиката на CD носител или флашка.

Ръководител на ДЮСОБ е Йова Петкова. Почетен ръководител на балетната школа е примабалерината Снежана Дескова, а ръководители са Богдана Сергеева, Ивелина Николова, Емилия Ставрева. Ръководител на вокалната студия е Инна Андреева. Ръководител на подготвителна група към студията е Боряна Петрова.

Детско юношеска студия за опера и балет „отвори врати“ от началото на новата учебна 2015/2016 година. Операта на Стара Загора приюти в огромната си сграда талантливите малки артисти като им предостави зали за репетиции, сцена и възможности за изява.

Децата от вокалната студия изпълняват от занимателни и поучителни песнички за най-малките, до сложни полифонични /на няколко гласа/ песни със съвременен аранжимент. Участниците в танцовата група изпълняват както сюжетни танци, така и модерен и класически балет.

ДЮСОБ има многобройни изяви и в спектакли на Държавна опера, Стара Загора – оперите „Бохеми“, „Турандот“, „Лучия ди Ламермур“, „Тоска“ и др., в балетите „Лешникотрошачката“, „Лебедово езеро“, „Фантастичното дюкянче“, „Снежанка и седемте джуджета“ и др.

От 2015 г. ДЮСОБ натрупа и репертоар. На сцената на Операта бяха реализирани мюзикълите „Едно лято в едно блато“, „Шегобишко на острова на чудесата“, „Коледни вълнения“, „Машина на времето“, „Космическа приказка“, „Отмъщението на Зайчето Питър“ и др.
Студията приема участници всяка година през октомври-ноември.

Коментари към новината

Още новини от Култура