Новини от област Стара Загора и България

На 15 септември

Ново училище отвори врати в Стара Загора

Ново училище отвори врати в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

105 ученици ще учат в Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи

На 15 септември Стара Загора отвори за първи път врати реновираната сграда на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи. На тържеството присъства лично проф. Минко Балкански, който е патрон на училището, Н. Пр. посланикът на Франция у нас Флоранс Робин, любимият на цяла България учител по физика Теодосий Теодосиев, учени, представители на бизнеса, на община Стара Загора, общественици и родители. Празничен водосвет отслужи митрополит Киприан.

„Изключително съм щастлива, че в Стара Загора се откри ново училище. Това не се е случвало през последните 30 години. Щастлива съм, че децата ни учат тук компютърни специалности в унисон с потребностите на обществото“, каза в приветствието си Грозданка Канева , председател на училищното настоятелство - така нареченият Съвет на мъдреците в училището. Тя благодари на Община Стара Загора, която успешно реализира първия етап от проекта за новото компютърно училище и лично на кмета Живко Тодоров.

Патронът на школото – проф. Балкански съобщи, че ще съдейства финансово за оборудването на модерни лаборатории. “На добър път. Нека заедно да направим гимназията първото училище в България“, каза в приветствието си проф. Балкански.

С голяма емоция и много аплодисменти бяха посрещнати и думите на първия по успех сред новоприетите в Компютърното училище Живко Арбалов: „Примерът на създателя на фейсбук Марк Зукърбърг е вдъхновяващ. На 37 години той притежава над 23 млрд. долара. Аз уча в Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора. Какво ми пречи да стигна и до Харвард? Марк, чакай ме. Идвам…“, обърна се с усмивка към присъстващите Арбалов.

Заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова съобщи, че за една година от съществуването си, училището вече отбелязва успехи. То е получило приза за глобално училище. От тази година гимназията е иновативно училище и въвежда нов учебен предмет „Игри и програмиране“ в 8 клас. Новата сграда ще даде добри възможности за модерно обучение, за провеждане на уърк шопове. От тази година тук се сформирани и две школи на „Телерик“.

Какво е направено и какво предстои? Санирана е цялата сграда на бившето Първо основно училище, класните стаи са с виниливо подово покритие, направено е цялостно преустройство на приземния етаж на сградата, където ще бъдат оборудвани кабинетите по информационни технологии.

Напълно обновен е физкултурния салон на училището, както и тоалетните помещеня, които отговарят на всички съвременни изисквания. Ремонтинте работи струваха на общината 2 млн. лева.

Освен от община Стара Загора, в учебното заведение се обучават деца от Харманли, Гълъбово, Раднево. Идеята е за в бъдеще да бъдат обхванати талантливи ученици от целия регион и от други области на страната.

На този етап са оборудвани 4 класни стаи, до края на септември ще бъдат оборудвани и компютърните кабинети по физика, химия, биология.

105 са учениците в гимназията, това е втората учебна година от основаването и. Училището има 2 паралелки в 9 клас и 2 паралелки в 8 клас. 10 педагогически специалисти се грижат за обучението на младите математици, наети са и лектори за обучението им.

Историята на проекта На 26 юни 2020 г. министърът на образованието и науката тогава Красимир Вълчев одобри откриването на първите две паралелки с по 26 -28 ученици в новосъздадената в Стара Загора Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи.

„Най-голямото предизвикателство за нас през измалия перод е обучението в пандемична обстановка. Желанието ни е да намерим начин да работим присъствено през настоящата учебна година“, коментира  на 15 септември  директорът Майа Найденова.

Коментари към новината

Още новини от Образование