Новини от област Стара Загора и България

Честит първи учебен ден!

33 000 ученици в Старозагорско днес тръгват присъствено на училище

33 000 ученици в Старозагорско днес тръгват присъствено на училище
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Близо 33 000 са учениците в Старозагорски регион, които днес прекрачват прага на своите училища. Първокласниците в областта са 3000. Близо половината от тях са в областния град Стара Загора - 1401.

Учителите в област Стара Загора са близо 3 000. Най-търсени в региона, както и на национално ниво, са учителите по математика. В регион Стара Загора най-много кандидати има за начални учители, посочиха за Divident.€U от Регионално управление на образованието. Всички училища в региона започват нормално учебната година, съобщи началникът на РУО - Стара Загора Татяна Димитрова.

Директорите са запознати със заповедта на министъра на образованието за откриването на учебната година. Най-важното указание в нея е спазване на разстояние между учениците, както и отделно място за родителите. Откриването ще стане по випуски. Препоръчително в днешния ден е да се открие учебната година тържествено за 1, 5 и 8 клас. Там, където училището е по-малко, ще присъстват всички ученици.

Най-големите предизвикателства за ученици и учители и тази година са свързани с обучението в пандемична обстановка. Желанието на всички страни в образователния процес – ученици, родители и учители е за присъствено обучение, посочиха от ръководствата на учебните заведения.

В град Стара Загора първокласниците ще се обучават в 63 паралелки в 29 училища. Традиционно най-много са новоприетите първокласници в Основно училище „Кирил Христов“, в Пето основно училище“ Митьо Станев“, Второ основно училище „П.Р. Славейков“, Шесто основно училище „Свети Никола“ и Средно училище „Иван Вазов“.

Първокласниците ще бъдат в учебните си часове без маски по решение на образователното министерство. В напълно обновено училище днес влизат учениците на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи в Стара Загора „Проф. Минко Балкански“.

Коментари към новината

Още новини от Образование