Новини от област Стара Загора и България

Ковид пандемията преди 15 септември:

50% са ваксинираните и преболедували учители в България

50% са ваксинираните и преболедували учители в България
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

25% от учениците след 7 клас не са взели изпита си по БЕЛ, а 45% - по математика

Около 30% от учителите в България са се ваксинирали, а 20% са преболедували ковид. Това съобщи в сутрешния блок на btv служебният министър на образованието проф. Николай Денков. „Направихме кампания, но не успяхме да се справим заради недоверие в обществото“, призна преди първия учебен ден образователният министър. Той допълни, че в България едва около 1,5% от децата са ваксинирани и припомни, че у нас ваксинацията е разрешена след 12 –годишна възраст.
Министърът каза, че одобрява задължителната ваксинация за тези студенти, които провеждат практически занятия в болниците. „Аз съм човек на науката. Не може да бъдеш лекар ако не вярваш в медицинската наука“, каза служебният министър.
Първият учебен ден ще бъде присъствен за всички ученици, но децата трябва да бъдат на разстояние един от друг. Трябва да има и специално обособено място за родители, напомни проф. Денков.

Ако един регион се оцвети в тъмно червено, съгласно насоките се действа по 2 възможни начина: или министърът на здравеопазването затваря всичко в съответната област или конкретно във всяко училище ще се преценява каква е ситуацията. Ако в училището има малък брой болни деца, продължаваме обучението присъствено, каза министърът. Той подчерта, че ковид мерките в началото на новата учебна година са много по-различни от миналогодишните. До момента всички решения са се взимали на централно ниво, а сега се дава възможност на всяко училище да следи какво се случва.

Учениците могат да бъдат тествани всяка седмица при 90% желаещи родители. Прилагат се в училище 3 вида тестове за ковид, обобщи той.
Единият вид тест е тип близалка. Този тип тестове е на принципа на пуловете. Другият е т.нар. плюнчен тест. Третият вид е с взимане на секрет от носа от самото дете.
20 000 учители са заявили, че искат да бъдат тествани за ковид преди началото на учебната година.

5% от децата в България не са обхванати в училище. Това продължава през последните 5 години без никакво изменение, съобщи образователният министър. Висок остава процентът на децата, които не са си взели изпитите. 25% от учениците след 7 клас не са си взели изпита по български език и литература, а 45% от децата не са взели изпита си по математика. „Това са деца в риск, защото на практика те не са готови да преминат в 8 клас“, каза министърът. Той призна за сериозен проблем в българската образователна система. Причините са, че много дълго време образованието не е било приоритет у нас, допълни проф.Денков.

Коментари към новината

Още новини от Образование