Новини от област Стара Загора и България

Приключват мащабни проекти в Стара Загора

Приключват мащабни проекти в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Започва строителство на нова детска градина в централна градска част

До края на този месец ще бъде завършено обновяването на Информационния център на Общината в Стара Загора. Той ще има различен облик и ще допринесе за по-доброто обслужване на гражданите. „Община Стара Загора ще има най-модерния център за обслужване на клиенти в България. Предвиждаме въвеждането на система за удовлетвореност на клиентите, както и информационни табла и безжичен интернет за ползвателите на услуги. Ще бъде изградено гише „Информация“, където ще се обслужват граждани и ще могат да бъдат получавани готови документи“, обясни на пресконференция секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов.

„Нововъведение ще бъде и обособяването на два салона - един за чакащи и един за клиенти, които се обслужват в момента. Това ще доведе до не смесване на потоците от хора. Ще има възможност за обслужване и на хора в неравностойно положение. Изградени са стая за родители с малки деца и санитарни помещения“, разясни още той.

Завършва рекултивацията на старото депо за отпадъци на „Мандра баир“. Скоро обектът ще бъде представен на обществеността. Проектът е много успешен и ще окаже ефект върху екологията на града - вече няма замърсяване на почвата, водите и въздуха на Стара Загора от там.

Кметът Живко Тодоров обясни, че проектът по изграждане на скейт парка в парк „Артилерийски“ е изтекъл и изпълнителят вече е в просрочие. Той ще бъде санкциониран. „Работата е трудна, но това не отнема отговорността за спазване на сроковете“, категоричен е Тодоров. До месец декември трябва да приключат дейностите по обновяването на Руския пазар и разширяването на ул. “Капитан Петко Войвода“.

Първият етап на ремонтните дейности в кв. „Самара“ 1 по подмяна и водопровод и канализация е приключен. Извършени са и възстановителни дейности по инфраструктурата и с общински средства са асфалтирани улиците и са изградени тротоари, стана ясно още по време на пресконференцията. „В момента се приключва и втория етап и предстои през следващата година да бъде изцяло обновен кварталът с изцяло подновена канализация и водоснабдяване. Там почвите са скални и се работи в непосредствена близост до къщите, което налага много внимание и прецизност“, посочи Тодоров.

Предстоят също дейности по изграждане на канализационни клонове на улица „Витоша“. Те ще обхванат дъждовните води и по този начин ще бъдат предотвратени наводненията в Стара Загора при дъждове.

Започват и дейностите по изграждане на нова детска градина в центъра на Стара Загора. В момента се финализират проектите и се очаква съвсем скоро да започнат ремонтните дейности и в СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Ботев“. Кметът допълни, че е намерено решение за преместването на учениците от двете учебни заведения в други училища, за да не бъде нарушаван учебния процес.

Предстои градските тоалетни да бъдат изцяло обновени. “Ще бъде изградена нова сграда, която ще бъде на надземна и ще дава възможност за използване от хора със специални потребности“, каза още Тодоров.

Очаква се скоро да започне и изграждането на столова във Второ Основно училище „П.Р. Славейков“. „Това е желание на училището от много време, а за изграждането на физкултурен салон има спечелен проект от Министерство на спорта“.

Вече е обявена обществена поръчка за ремонт на Драматичен театър „Гео Милев“. През следващата година старозагорци и гостите на града ще могат да се насладят на обновлението и на Летния театър. „Предстои да се обяви ремонт на Спортното училище „Тодор Каблешков“ като ще се започне от общежитията на към учебното заведение, тъй като те са в много лошо състояние“, допълни още градоначалникът.

Предстои Общината да сключи договор за доставката на 33 нови електробуса за градския транспорт. Те ще бъдат доставени до година след това.

През изминалите летни месеци е извършен ремонт на два пенсионерски клуба в Стара Загора, а общо близо 3,5 млн.лева са средствата отделени от бюджета на местната администрация за ремонт на читалище, кметства и инфраструктура в малките населени места.

Коментари към новината

Още новини от Общество