Новини от област Стара Загора и България

Народният представител от ГЕРБ

Маноил Манев: Лудост е да отвориш бюджет, когато нямаш парламентарна подкрепа

1241 09/09/2021 11:45 Политика Опозиция
Маноил Манев: Лудост е да отвориш бюджет, когато нямаш парламентарна подкрепа
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Маноил Манев е народен представител от ГЕРБ в 46-ото Народно събрание от Старозагорски регион. Член е на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Разговаряме с него за актуализацията на бюджета, направеното до момента от 46-то НС и предстоящите избори.

- Господин Манев, доста конфликтни ситуации има в парламента покрай актуализацията на бюджета. Обвиниха ви и в коалиция с БСП и ДПС.
- Изказването, че се е оформила нова коалиция е извинението за собственото безсилие на тези, които не знаят какво да правят. Единственото, което сме направили по темата, беше да предложим 100 лева за пенсионерите и да ги гласуваме. Да, имаше предложение от колегите от ДПС да се дадат 120 лева за пенсионерите. Ние го подкрепихме, защото има достатъчно пари и те могат да бъдат дадени на хората. От там нататък всички коментари за сватби, годежи, нова коалиция и т.н. са несериозни. Това е оправданието на хората, които не знаят какво правят, когато отварят работа по бюджета, без да има излъчено правителство. Когато нямаш парламентарна подкрепа да отвориш бюджет е лудост!

- Възможно ли е без актуализация на бюджета парите да достигнат до тези, които имат нужда от тях в пандемичната криза, която се задава?
- Има няколко възможности без отваряне на бюджета да се раздават парите на хората, така че да се поеме удара на кризата. Това може да става чрез министерски постановления, както и по друг начин. Цялото това отваряне на бюджета беше, за да се обслужи изборната кампания на президента Радев.

- Как ще гласува от тук нататък ГЕРБ във връзка с актуализацията на бюджета?
- ГЕРБ ще подкрепи всички свои предложения, внесени между първо и второ четене – това са предложението за пенсиите, за актуализацията и парите на майките – 650 лева.

- Това НС вече е към своя край. Какво успя да свърши то?
- С ирония ще кажа – вчера прие една ратификация. Единственият приет законопроект е вчерашния законопроект за ратифициране на споразумението между швейцарските институти, Софийския университет и правителството на Република България. Този законопроект е продукт на работата на ГЕРБ, просто сега влезе в зала, както каза и колегата Красимир Вълчев.

- Ще се запазят ли, според Вас досегашните партийни конфигурации или ще има различни резултати на следващите избори?
- Обществото вижда за какво става дума. Вчера пред НС имаше протестиращи хора, които казаха, че това служебно правителство, назначено от президента, е неадекватно. На този етап не можем да говорим каква ще бъде конфигурацията след изборите.

- Очаквате ли ГЕРБ да повиши резултата си на предстоящите избори?
- Абсолютно съм убеден, че хората са наясно за какво става въпрос, както и за това кой може да подреди хаоса. Резултатът ще се види на изборите.

- Кога ще обявите името на кандидат-президента на ГЕРБ?
- Чакаме да видим как ще се проведат изборите. От начина на провеждането им – дали ще са 2 в 1 или отделно, зависи коя ще бъде кандидатурата на ГЕРБ. На гражданите трябва да е ясно, че когато изборите се провеждат 2 в 1, кандидатурата трябва да има един профил. Когато се провеждат избори поотделно, там може да се търси решение с друг профил. В момента, в който кандидат-президентът Радев каже кога ще бъдат изборите и в каква форма, ние веднага ще посочим коя е нашата кандидатура. В единия случай ще бъде политическа фигура, която трябва да поведе партията в партийни избори и да и помогне. В другия случай, тя трябва да бъде с много по-широк профил и обществено одобрение.

- В общественото пространство се говори за предстоящ преврат в ГЕРБ и за избор на нов лидер на мястото на Бойко Борисов. Има ли такива настроения в партията?
- Това е толкова несериозно, че не искам дори да го коментирам. На всички е ясно, че ГЕРБ и господин Борисов са едно цяло. Всички тези мечти за преврат показват безсилието на тези, които ги тиражират.

Коментари към новината

Още новини от Политика