Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Без операция излекуваха трима мъже с уголемена простата

14748 07/09/2021 14:13 Здраве Лечение
Без операция излекуваха трима мъже с уголемена простата
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Екип от инвазивни лекари използва метода на емболизация на кръвоносните съдове

Трима мъже от Стара Загора на възраст между 67 и 80 години, страдащи от уголемена простата, бяха лекувани без операция чрез сравнително нова методика на емболизация (запушване) на артериите, захранващи доброкачественото уголемяване на простатната жлеза.

Миниинвазивната манипулация беше извършена под ангиографски контрол от началника на Кардиологично отделение в Болница „Тракия“ д-р Борислав Борисов и румънския специалист и консултант д-р Рареш Никифор – един от най-известните специалисти в тази област в Европа.

За целта на тримата пациенти беше направено предварително ангиографско изследване, което да установи кои точно участъци трябва да бъдат подложени на емболизация, за да се постигне некротизиране на уголемената тъкан.

Чрез пункция в артерия на ръката на пациента лекарите проникнаха до мястото на емболизацията чрез специален катетър. Катетърът позволява да се уточни кръвоснабдяването на простатата и в точния кръвоносен съд да бъде впръскан емболизиращ материал, състоящ се от множество микросфери с определен калибър.

Микросферите "интелигентно" запушват циркулацията на кръв към тумора и така спират неговия растеж. Оставена без кръвоснабдяване, простатната жлеза намалява плътността и обема си и престава да притиска уринарните пътища. Така пациентите отново могат да уринират спонтанно, без помощта на катетър. Престават и честите позивни за уриниране.

„Излекуването чрез метода на емболизация е окончателно, защото рецидиви след такава процедура няма. Пациентите могат вече да живеят спокойно, без проблеми с простатната жлеза“, обясни д-р Борисов.

За първи път такива манипулации в Болница „Тракия“ са извършени още през 2015 година, отново от екипа на д-р Борисов и под ръководството на д-р Рареш Никифор. Резултатите на лекуваните пациенти са отлични. Емболзацията с микросфери успешно е прилагана в Болница „Тракия“ и за лечение на миомни образувания при жени.

Въпреки това от 2015 г. до днес в България са извършени сравнително малък обем емболизации по тази методика. „Причината е, че емболизацията е малко популярна и сред лекарите уролози и гинеколози, които сравнително рядко насочват пациенти за такова лечение“, посочи д-р Борисов. В сравнение с нас в Румъния са извършени хилядократно повече на брой подобни манипулации.

Методиката за емболизация на простатните артерии е известна от около 15 години и става все популярна в развитите европейски страни. Тя е особено подходяща за решаване проблемите на пациенти, които по една или друга причина не подлежат на хирургично лечение. Такъв беше и един от настоящите пациенти на Болница „Тракия“, който от много месеци живее с катетър, заради уголемена простата. Очаква се след извършването на манипулацията катетърът да стане ненужен.

„Третият пациент беше сравнително млад – на 67 години, но той принципно не желаеше оперативно лечение и предпочете метода на емболизация“, обясни д-р Борисов.
"Емболизацията не е отрицание на хирургичното лечение - напротив, именно гинеколози и уролози насочват към нас подходящите пациенти, след като преценят какво лечение е най-подходящо за тях", подчерта д-р Борисов.

Емболизациите имат приложение и при ред други сериозни заболявания - например за неоперативно лечение на чернодробен тумор или карцином с метастази в черния дроб. В тези случаи емболизиращите микросфери са допълнително "натоварени" с лекарствени вещества, които потискат растежа на тумора. Подобни интервенции са доста сложни и изискват добра колаборация с онколози и чернодробни хирурзи - като ръководителя на хирургичната клиника в Болница "Тракия" Парк проф. д-р Александър Юлиянов, FACS.

Коментари към новината

Още новини от Здраве