Новини от област Стара Загора и България

На 6 септември

Стара Загора чества 136 години от Съединението на България

1612 06/09/2021 11:00 Духовност Традиции
Стара Загора чества 136 години от Съединението на България
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред паметника на "Защитниците на Стара Загора" в парк "5 октомври" започна програмата по честване на една от най-важните дати в българската история - 6 септември, Съединението на България.

"На този ден хиляди българи решават, че няма да слушат онова, което им казват великите сили", подчерта в словото си заместник-кметът на Община Стара Загора по културата Милена Желева, като прочете имената на онези старозагорци, които са взели най-дейно участие в процеса по осъществяване на обединението на разделена България. "През февруари 1885 година в Пловдив Захари Стоянов оглавява таен централен революционен комитет, в който активна дейност развиват старозагорците Иван Стоянович Аджалето и Илия Куртев.

В самата Стара Загора кметът Димитър Начев, Сава Маринов и Христо Ваклидов основават комитет, който да работи за Съединението с всички сили и средства. Подкрепят ги уважавани политици и общественици - д-р Георги Хаканов, учителят Стефан Костов, аптекарят Стефан Танев и десетки други будни старозагорци. Радостната вест пристига в Стара Загора в сутрешните часове на 6 септември. Тогава в нашия любим град се провежда традиционен панаир. Това е поводът тук да се стекат хиляди граждани от цялата околия. Те започват да се поздравяват не с "Добър ден" и "Добър вечер", а с "Честито Ви Съединението!". Това продължава дълги дни, защото радостта е голяма", разказа Милена Желева и допълни:

"Уважаеми съграждани. Думите "Съединението прави силата!" не са просто надпис върху фасадата на Народното събрание. Това са думи, зад които стои една огромна българска национална кауза. И нека по-често да си ги припомняме, защото в тези дни на Съединението българският народ не се дели на леви и на десни, не се дели на русофоби и на русофили. Защото този ден ни обединява безусловно. В тези бурни дни княз Александър Първи, пресичайки границата между Княжество България и Източна Румелия, изрича думите - Нека Бог да пази България!".

Венци и цветя пред паметника на "Защитниците на Стара Загора поднесоха войните от Втора тунджанска механизирана бригада, Община Стара Загора, Общински съвет, Областна управа, общински съветници и представители на различни политически сили и граждани.

Програмата продължи с пъстър концерт на фолклорен ансамбъл "Загоре" на сцената пред централния площад, а от 17 часа общинският духов оркестър ще свири отново в парк "5 октомври" за празничното настроение на старозагорци и гостите на града.

Малко история Съединението е актът, с който на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

Със Съединението и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор. Територията и населението на Княжество България се увеличават съществено, но това подтиква съседните балкански държави да се обединят трайно срещу идеята за автономия на Македония и Одринско. (Уикипедия)

Коментари към новината

Още новини от Духовност