Новини от област Стара Загора и България

В Шипка

Майстори демонстрираха стари занаяти в Чирпанлиевата къща

798 05/09/2021 21:03 Култура Сцени
Майстори демонстрираха стари занаяти в Чирпанлиевата къща
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Дни, посветени на изкуствата и местните занаяти събраха в Чирпанлиевата къща в Шипка български и чуждестранни туристи. Събитието е част от културната програма, посветена на 160 – годишнината от основаването на читалище „Светлина“.
По-голяма част от занаятите, които демонстрираха днес майсторите са типични за този край.

Например, ножарството е сред тези занаяти, които са били на почит в Шипка,тъй като селището е било пазител на прохода, разказва председателят на читалищното настоятелство Татяна Косекова. Тайната на майсторлъка да направиш хубав нож разкри Стефан Чаков от Трън. Съвсем скоро в Шипка беше проведен и събор на ножарите, напомнят организаторите.

Тъкане на номадски щанд, сапунджийство, дървопластика, стъклопис демонстрираха днес майсторите от Шипка и страната. Посетителите можеха да си купят натурално лавандулово масло лично от производителя, както и лечебни билкови мехлеми.
За трети път шипченци организират дни на местните занаяти, а интересът към събитието е много голям.

Организаторите от читалище „Светлина“ организират и пленер, в който участват 8 художници. Картините им ще бъдат показани не само в Шипка, но и в Пловдив, София, Варна, Плевен, Казанлък и Стара Загора. Средствата от продадените картини ще постъпят като дарение за възстановяване на сградата на читалище „Светлина“ в Шипка.

Тази година бяха укрепени сградата и покрива на читалището със средства, отпуснати от Министерство на културата. На втория етап, отново със средства, отпуснати от Министерство на културата ще бъде измазана сградата и ще се постави нова дограма. Шипченци се надяват да успеят да съберат средствата, необходими за изграждане на ел.инсталация и ВиК и до няколко години да провеждат там събитията.

Коментари към новината

Още новини от Култура