Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Световни музикални шедьоври звучаха на Античния форум

646 02/09/2021 11:31 Култура Сцени
Световни музикални шедьоври звучаха на Античния форум
Divident.€U Divident.€U

Оркестърът на въоръжените сили на САЩ в Европа и Африка, и Духовият оркестър на Втора механизирана бригада сътвориха музикален празник под липите. На Античен форум „Августа Траяна“ снощи американски и български музиканти потопиха публиката в магията на шедьоври от американската, европейската и българската музика от различни периоди и стилове.

Поздравителният концерт към жителите и гостите на Стара Загора, и по повод празника на Втора механизирана бригада бе осъществен с любезното съдействие на Посолството на САЩ в България.
„За мен е голяма чест да бъда отново сред Вас в чудесната Стара Загора. Това е второто ми пътуване до този красив град. За да бъде с Вас тази вечер от Германия пристигна Оркестърът на въоръжените сили на САЩ в Европа и Африка, ръководен от подполковник Рандъл Бартел, който ще изпълни някои от най-добрите примери на американската и световната музика. В дух на приятелство, заедно с оркестъра ще свирят и техните български колеги, ръководени от капитан Цветомир Василев. Благодаря Ви че сте с нас тази вечер и специални благодарности за домакина кметът Живко Тодоров“, заяви Херо Мустафа, посланик на САЩ в България.

„От името на старозагорци благодаря на нейно превъзходителство Херо Мустафа за това събитие. Специални благодарности, че сте в нашата прекрасна Стара Загора и за хубавите думи за нашия град. Надявам се отново да го посетите и да разказвате за него, там, където пътувате“, каза кметът Живко Тодоров.
Оркестърът на въоръжените сили на САЩ в Европа и Африка е сформиран през 1940 година, със седалище в Зембах, Германия. Формированието е най-голямото извън пределите на Съединените американски щати и е основен армейски музикален посланик в Европа. Войници от всички армейски формирования преминават специална селекция, за да представят Америка посредством музиката. Универсален и популярен, ансамбълът изнася над двеста представления на година по цял свят.

Репертоарът им е разнообразен и богат, обединяващ наследството на американската и европейската музика от различни периоди и стилове. Включва най–доброто от американската музикална сцена на Бродуей и екрана на Холивуд, мелодиката на диксиленда на Ню Орлийнс и биг бенд джаза, както и традиционни произведения за духов оркестър, маршове и забележителни инструментални соло творби.
Това е първата съвместна изява на американския състав и старозагорските им колеги. Преди десетина години в Стара Загора гостува малка формации от американския оркестър и солисти.
Концертът започна с изпълнение на химните на България и САЩ. В края прозвуча и марш „Родина“, написан от Николай Братанов по повод 1300-годишнината от създаването на българската държава.

Коментари към новината

Още новини от Култура