Новини от област Стара Загора и България

С нова заповед на здравния министър

Строги антиковид мерки се въвеждат от 7 септември (пълен списък)

Строги антиковид мерки се въвеждат от 7 септември (пълен списък)
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Ограниченията ще важат 2 месеца, ако се наложи, ще бъдат удължени

На извънреден брифинг здравният министър д-р Стойчо Кацаров представи нова своя заповед за налагане на строги противоепидемични мерки от 7 септември, вторник. Действието на заповедта е за 2 месеца. Ако настъпи подобрение или влошаване на ситуацията, този срок може да бъде скъсен или съответно удължен, посочи министър Кацаров.

Ето конкретните мерки и ограничения, които влизат в сила от 7 септември:

1. Провеждането на присъствени групови занятия в езикови и образователни центрове и школи се допуска при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра до максимум 10 човека в помещение, проветряване на всеки час, носене на защитни маски за лице и хигиена на ръцете.

2. Преустановява се посещението на детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

3. Провеждането на конгресни и конферентни мероприятия на закрито се допуска при не повече от 30% от капацитета и до 30 участници в помещението, в което се провежда мероприятието, при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 метра и носене на маска за лице от всички участници.

4. Преустановява се провеждането на тиймбилдинги и други мероприятия от подобно естество.

5. Провеждането на конкурси, масови изпити и други от този характер се допуска при използването на не повече от 30% от капацитета и до 30 участници в помещението при спазване на физическа дисканция от 1,5 метра и носене на маска.

6. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия, като музикални и други фестивали, събори, фолклорни събития и други.

7. Посещението на театри, кина, циркове, представления и други сценични прояви се допуска при не повече от 50% от капацитета на помещението и използване само на седящи места с физическа дистанция и носене на маски от посетителите.

8. Посещенията на музеи и галерии се допуска на не повече от 1 човек на 8 кв.м от площта на помещенията, спазване на физическа дистанция от 1,5 м, носене на защитни маски.

9. Посещенията на танцови и музикални школи и центрове и други подобни обекти се допуска при не повече 30% от капацитета на помещението и при максимум 10 човека в това помещение.

10. Спортни състезания от професионален характер на закрито се допускат без публика.

11. Провеждането на спортни състезания на открито от професионален характер се провеждат с публика до 30% от капацитета на стадион, открита зала или други съоръжения с използване само на седящи места, заемане на всяка трета седалка, носене на маска и спазване на дистанция от 1,5 м.

12. Посещението на фитнес центрове се допуска при 30% от капацитета им. Посещението на спортни зали, клубове и плувни басейни и комплекси се допускат само за индивидуални спортове при използване на не повече от 50% от капацитета им и спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява.

13. Посещенията в балнеолечебни, медико, СПА и терапевтични центрове се допуска при 30% от капацитета, създаване на график за индивидуално ползване на услугите и спазване на физическа дистанция от 1,5 м., носене на маски за лице при услуги, допускащи тяхната употреба.

14. Посещенията в заведенията за хранене по смисъла на член 124 от Закона за туризма, игралните зали и казината, се допускат само в интервала от 7.00 часа до 23.00 часа при отстояние от 1,5 метра отстояние от облегалките на столовете на съседните маси и не повече от 6 души на 1 маса и носене на маски от персонала.

15. Допуска се провеждането на събития от частен характер – кръщенета, сватби и други до 30 лица на закрито и 60 лица на открито.

16. Всички физически или юридически лица, които са собственици или управляват търговски или други обекти, създават организация за контрол, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв.м.

17. На всички базари, тържища и изложения се създава организация и осигуряване на контрол на влизащите лица, еднопосочно движение и недопускане на повече от 1 човек на 8 кв.м., осигуряване на дисканция най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетилите са длъжни да носят защитни маски.

18. Работодателите трябва да организират работния процес на работниците и служителите в дистанционна форма, работа от разстояние, надомна работа, където е възможно, като се допуска най-много 50% присъствена форма на персонала.

19. Посещения на външни лица в лечебни заведения се допуска само с пълен комплект предпазни средства и не повече от 1 човек в стая по едно и също време по ред, определен от ръководителите на лечебните заведения.

20. Посещенията на заведенията и службите за социални услуги се допускат само с пълен комплект предпазни средства, не повече от 1 човек в стая по ред, определен от ръководителите.

21. Дейностите, които не са преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки.

22. При наличие на 100% от персонала и посетителите в съответния обект, зает със мероприятието – имащ сертификат за ваксинация или преболедуване или изследване с PCR или бърз антигенен тест, като изследването трябва да е извършено до 72 часа преди влизането в обекта на мероприятието, могат да работят при 100% капацитет.

"Прилагаме тези мерки с голямо нежелание, но се налага от ситуацията. Призовавам гражданите да спазват мерките, от спазването им зависи колко дълго ще продължат те", каза в заключение министър Казаров. Следейки показателите, ще направим преоценка, ако ситуацията налага ще бъдат наложени и по-тежки мерки. Няма да се поколебаем да наложим и най-строгите възможни мерки, предупреди Кацаров и призова всички да се ваксинират.

Коментари към новината

Още новини от Здраве