Новини от област Стара Загора и България

Засега България не планира поставяне на трета доза ваксина срещу COVID -19

Засега България не планира поставяне на трета доза ваксина срещу COVID -19
Divident.€U Divident.€U

Засега България не планира да започне да поставя трета доза от ваксина срещу Covid-19, каза здравният министър Стойчо Кацаров. От министерство са изпратили запитване към Европейската агенция по лекарствата.
"Те ни отговориха, че за момента нямат решение. Те са регулаторният орган, придържаме се към правилата. Самата Световна здравна организация също не препоръчва поставянето на такава доза", каза Кацаров.
Европейската комисия предупреди, че страните от Европейския съюз, които решат да поставят на своите граждадни трета доза от ваксина срещу Covid-19, могат да се изправят пред юридичесски предизвикателства.
Тъй като Европейската агенция по лекарствата не е препоръчала поставянето на трета доза, при появата на неочаквани странични ефекти, страните-членки, а не компаниите производители, трябва да поемат правните и финансови последствия при евентуални искове за компенсации, уточняват от Комисията.
До две седмици в България ще бъдат разкрити поне 150 Covid зони, където пациентите ще получават безплатно консултация, рентгенова снимка и препоръка за домашно лечение.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве