Новини от област Стара Загора и България

В Тракийския университет

Министър на Саксония сподели опита на Германия със "зелената сделка"

Министър на Саксония сподели опита на Германия със зелената сделка
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

40 млрд. евро отделя федералното правителство за регионите с въглищни централи

40 млрд.евро дава правителството на Германия от приходите в бюджета за трансформация на икономиката в регионите, в които има въглищни централи. Две от въглищните централи се намират в Саксония.
За да продължи да се развива успешно икономиката и след затварянето на въглищните централи през 2038 година, областта получава 10 млрд.евро и допълнително 6,5 млрд.евро от федералното правителство. Това съобщи министърът на регионалното развитие на област Саксония Томас Шмидт, който втори ден гостува на Тракийския университет в Стара Загора. Делегацията от Германия е от 15 души и цели да се обмени опит и да се споделят добри практики от област Саксония, свързани с плавния социален и икономически преход на региона. Германия вече е подала проектите си за финансиране в ЕК, обяви министърът на организираната пресконференция.

Предизвикателствата пред Саксония Засегнати от затварянето на въглищните централи в област Саксония са 17 000 души. Няма социално напрежение, защото тези хора ще продължат и след 2038 година да бъдат ангажирани, каза министърът. Според него основната идея е в област Саксония да се развият нови сектори на икономиката и постепенно хората след 2038 година да преминат на работа в нови дейности.

„Стъпките са следните – разработваме с научните институти различни проекти и чрез тях привличаме предприятия, които да дойдат и да поемат тази работна ръка“, каза министър Шмидт. „Ние търсим, анализираме потенциала на тези региони, за да видим в каква посока да преструктурираме тази икономика, така че регионът да има добро бъдеще.Целта е първо да знаем какво искаме да реализираме и как да го направим, а не да вземем парите и тогава да решаваме, допълни той. Министърът е създал 2 комисии в минно добивните региони с представители на местната власт и индустрията. Те сами ще решат какво искат да реализират за в бъдеще. До момента тези групи са представили 54 проекта.

Бъдещето Германия излиза и от атомната енергетика. Работим в тясно сътрудничество с научните среди, за да вземем правилно решение за бъдещето, допълни министърът. През следващите години ще внасяме ел.енергия, разработваме и алтерантивни източници като водород. Не искаме обаче да внасяме повече произведената от въглища ел.енергия от Чешката република или от Полша, каза Томас Шмидт. Според него в бъдеще важна роля ще играят и научните изследвания, свързани със синтетични горива.

Зелената сделка е предизвикателство, но и възможност. За да стане възможност, в основата и трябва да бъдат иновациите и сътрудничеството. Когато се вземат решения, трябва да се има предвид и спецификата на региона“, каза на пресконференцията еврокомисарят Мария Габриел.

Ролята на ТрУ Тракийският университет е ориентиран към бъдещето, каза за старозагорската алма матер министър Шмидт. „Нашият университет има невероятният шанс да се включи в предстоящия процес на трансформация, и не само да се включи, но да бъде водещ, да бъде в центъра на тази трансформация в региона, каза ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков.  Стара Загора има късмет, тъй като разполага с такъв интернационален и мултидисциплинарен университет като Тракийския университет. Той е готов, с целия си потенциал и високо ниво на експертиза, с над 650 научни работници и с над 10 хиляди студенти, да се включи и да помогне, така че Стара Загора да продължи да бъде един от водещите икономически райони в България, допълни ректорът.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика