Новини от област Стара Загора и България

При нови избори за Народно събрание

Маркет Линкс: ГЕРБ отново първи, ИТН трети, Възраждане на ръба да влязат

Маркет Линкс: ГЕРБ отново първи, ИТН трети, Възраждане на ръба да влязат
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Изследването е направено по поръчка на bTV и обхваща анкетирани избиратели в средата на август

Ново изследване на избирателните нагласи на електората в България показва, че при евентуални нови избори за парламен наесен ГЕРБ отново ще бъде първа политическа сила с 21.6% от анкетираните гласуващи, а сегашните лидери - "Има такъв народ" на Слави Трифонов ще изпаднат до почетното трето място с 15.7%.

Изследването е направено по поръчка на bTV от социологическа агенция "Маркет Линкс" в периода между 13 и 22 август, а резултатите бяха представени тази сутрин "на живо" в сутрешния блок на телевизията от социолога Добромир Живков.

За първи път коалиция "Демократична България" се поява на второ място с 16.5%, но с уговорката, че прогнозата е за почти равен резултат с БСП (15.7%) и "Има такъв народ", който може да е плод на статистическа грешка.

Коалицията "Изправи се. Ние идваме" застава на ръба с 4,5%, а близо до влизане в бъдещия парламент е ПП "Възраждане" с 4.3%.

Според Добромир Живков основната причина избирателите отново да се обърнат към ГЕРБ е неспособността на "партиите на протеста" да се разберат и да излъчат редовно правителство с предоставените им два мандата до тук и нагласата, че третия мандат също е предварително обречен на провал.

Според "Маркет Линкс" задаващата се четвърта вълна на коронавирусната инфекция не играе съществена роля при формирането на електоралните нагласи.

С изключително нисък рейтинг на доверие се ползва настоящото Народно събрание, което губи около 10% от народните симпатии, отчетени при формирането му. В същотои време расте доверието към служебното правителство на Стефан Янев, което вече е 57% или с 3% повече, в сравнение с юли.

"Най-големите негативи, заради несъставянето на правителство, в момента понася ПП "Има такъв народ", макар че за близо половината избиратели отговорността на партията на Слави Трифонов е споделена с коалициите "Демократична България"Б и "Изправи се. Ние идваме", посочи Добромир Живков.

Доверието към ГЕРБ остава без съществени промени, докато при БСП и ДПС се забелязва леко повишаване.

54% от анкетираните отговарят, че имат намерение да гласуват на едни нови избори за парламент, едва 10% са категорични, че няма да отидат до урните.

Коментари към новината

Още новини от Политика