Новини от област Стара Загора и България

Планове

Проект за оползотворяване на отпадъците носи на Гълъбово инвестиция от 50 млн. евро

1863 26/08/2021 09:54 Икономика Бизнес
Николай Тонев в Завод за оползотворяване на отпадъците в Италия
Проект за оползотворяване на отпадъците носи на Гълъбово инвестиция от 50 млн. евро
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Идеята на общинското ръководство на Гълъбово е инвестицията да бъде на принципа на публично-частното партньорство

Предприятие за оползотворяване на отпадъците може да донесе на Гълъбово инвестиция от 50 млн. евро. В края на септември кметът на общината Николай Тонев ще посрещне инвеститор от Китай, който е изградил подобни предприятия в цял свят.

Кметът на Гълъбово планира съвместна работа с фирмата – инвеститор на базата на публично-частното партньорство. Идеята е новото предприятие да бъде изградено на територията на комплекса „Марица-изток“, като за целта ще се ползва и общинска земя. Проектът е на стойност 50 млн. евро, съобщи за Divident.€U Николай Тонев.

Ако идеята се реализира, ще бъде изградено едно от малкото подобни предприятия в страната за преработване на отпадъци по съвременен начин – с добавъчно гориво газ и изгаряне на битови отпадъци. Заводът ще неутрализира отпадъците на цялата Старозагорска област, казва Тонев. Той допълва, че ще направи всичко възможно, за да може общината да бъде собственик на по-голямата част от новия завод.

Ползата за община Гълъбово от подобно съоръжение е безспорна, казват от кметското ръководство. В момента общината дава 140 000 лева годишно от бюджета си за оползотворяване на отпадъците. Николай Тонев е посетил подобни предприятия в Италия и Франция и казва, че се е уверил предварително в безопасната, модерна технология на тяхната работа.

Инвестиция от 1 млн. лева в сепарираща инсталация До края на годината Община Гълъбово стартира проект за изграждане на сепарираща инсталация. Проектът е напълно готов, а мястото на съоръжението ще бъде в посока Раднево, където се намира претоварната станция на общината.

За изграждане на инсталацията община Гълъбово ще използва изцяло собствени средства в размер на 1 млн. лева. За инвестицията се използват отчисленията, които се правят на базата на такса смет.

Сега Община Гълъбово извозва 100% от битовите отпадъци до региналното депо. „Ако се рециклират отпадъците, голяма част от тях могат да влязат обратно в употреба и от това да се печели. При сепариране на отпадъците ще извозваме не повече от 20% до регионалното депо, а това ще спести много средства на общината, смята Николай Тонев. Той планира новата сепарираща инсталация да бъде изградена в срок от 1 година.

Още инвестиции Ръководството на Община Гълъбово преговаря с френска фирма, която планира да построи на територията на общината завод за соларни батерии. Ако този проект се осъществи, заводът ще бъде вторият подобен в Европа.

Най-много инвестиционни проекти постъпват в общината за изграждане на соларни паркове. Изградени са вече два на територията на Гълъбово, стартират и нови.

Коментари към новината

Още новини от Икономика