Новини от област Стара Загора и България

Интервю на Българска болнична асоциация

Д-р Валентина Цанева: Едва 0,06% от ваксинираните са се заразили с Covid-19

Д-р Валентина Цанева: Едва 0,06% от ваксинираните са се заразили с Covid-19
Divident.€U Divident.€U

Преживяла съм много вирусни епидемии, имунизацията е единственото ми оръжие, казва епидемилогът д-р Валентина Цанева от МБАЛ "Тракия".

Различните проучвания за ефективността на ваксините срещу коронавирус дават различни проценти на защита. Данните за София към средата на август 2021 г. сочат нищожен процент имунизирани, които повторно са се заразили. Няма нито един с тежко протичане на инфекцията, подчертава д-р Валентина Цанева, която е главен инфекционист и епидемиалот на Болница "Тракия" в Стара Загора. Ето повече за нея:

Визитка: Д-р Валентина Цанева е болничен епидемиолог и консултант по инфекциозни болести в МБАЛ "Тракия", както и главен асистент по инфекциозни болести в Медицинския факултет към Тракийския университет. Била е и републикански консултант по инфекциозни болести, докато работи като болничен епидемиолог към МБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович” в Стара Загора, и участъков лекар във Втора поликлиника, Стара Загора. Завършва медицина в Медицински институт - Пловдив, като има и редица специализации в чужбина. Има придобити специалности по инфекциозни болести, обща медицина и епидемиология.

- Д-р Цанева, на фона на увеличаващия се брой заразени с COVID-19 и факта, че в някои държави дори вече се поставя трета доза, хората се питат колко дълго всъщност ги предпазва ваксината?

- Ваксината се прилага от по-малко и година и няма отговор на въпроса до колко време ще ни предпази от инфекция. Това, което със сигурност е доказано и се знае е, че при ваксинираните е намален рискът от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и смъртен изход.

- Можем ли да кажем какъв процент от ваксинираните се разболяват и този процент ще расте ли на фона на разпространението на нови щамове?

- Факт е, че ваксината не дава 100% гаранция. Тя рязко намалява вероятността от заболяване с развитие на дихателна недостатъчност и необходимост от лечение в интензивно отделение. Съобщават се различни проценти при отделни проучвания на епидемични взривове със заболели ваксинирани. По данни на столична РЗИ към 12 август 0,06% от ваксинираните в столицата са се заразили, като има 10 души, които са приети в болница. Всички те са с леко протичане наCOVID19 и няма нито един починал.

- Сред въпросите, които си задават хората е и как е възможно ваксина от миналата година да хваща щам от тази година?

- Всички вируси се променят по време на репликацията си. При новите варианти на вируса се променя част от него. При създаване на ваксините се залага на създаване на антитела спрямо консервативни участъци от генома, които да предпазват от целия вирус. Например ваксината срещу хепатит В съдържа малка част от генома на вируса, но антителата срещу тази част, предпазват от целия вирус, макар че има различни генотипове и щамове на вируса по целия свят. Ваксините срещу грипния вирус се подновяват ежегодно след актуален анализ на циркулиращите щамове. Възможно е при коронавируса да се наложи подобен подход. Правилните отговори на въпросите се търсят и намират в движение.

- При какви състояния хората трябва да консултират избора на ваксина с лекар?

- Всеки има право да се консултира с лекар. Лекарите трябва да препоръчват активно ваксината на всички рискови групи – хора над 60 години, с придружаващи заболявания – диабет, сърдечно съдови заболявания, хронични, белодробни заболявания, затлъстяване, онкологични и др. заболявания, които биха утежнили протичането на инфекцията с коронавирус.

- Децата бяха сред най-слабо засегнатите групи от населението при първите вълни. Какви са аргументите децата над 12-годишна възраст да се ваксинират?

- В САЩ в момента се съобщава за повишена заболеваемост от коронавирус сред децата, увеличен брой на хоспитализирани деца, деца в интензивни отделения и интубирани. Някои от тези деца са на възраст над 12 години. Подчертавам отново, че е доказана ефективността на ваксините за предотвратяване на тежки форми, хоспитализации и смърт. При това положение - какви биха били аргументите на който и да е родител против ваксината, ако детето му се разболее, хоспитализира и се налага лечение в интензивно отделение и интубация?

- Ваксините ще сложат ли край на пандемията или нещо друго трябва да се случи?

- За човечеството това е средството за борба с вируса.

- Вие ваксинирахте ли се и защо?

- Аз съм от първите ваксинирали се и не съм имала никакви колебания за това. Като дългогодишен специалист по инфекциозни болести и епидемиология съм преживяла в професионален план епидемии от редица вирусни инфекциозни заболявания като хепатит, полиомиелит, паротит, морбили, грип, менингит. Видяла съм всички негативи при тези заболявания. Единственото ефективно оръжие за предпазване от тези епидемии са ваксините. Те са спасили човечеството от тежките последствия на много инфекции. При коронавируса също ваксините са единствения ни изход от епидемичното разпространение. Знам, че при създаване на ваксините участват хора със светли умове, които направиха така, че в кратък срок да има работещ продукт.

- Как вашата болница се подготвя за новата вълна?

- От самото начало на пандемията в МБАЛ "Тракия" се подходи изключително сериозно и строго за спазване на правилата за превенция от COVID, извършва се скрининг на пациентите и следим за недопускане на вътреболнични инфекции. При тази вълна, както и при предишните се планират всички дейности, свързани с хоспитализация на тези пациенти, като се стремим да организираме безопасност за пациенти и персонал. Проблемите са много – ние нямаме отделна сграда, където може да се организира COVID отделение, трябва да се формират екипи от различните отделения, което също е свързано с трудности. Работата с COVID пациентите е много трудоемка – пациентите във фазата на експоненциалното нарастване на случаите наистина ни заливат като огромна вълна. Те са в напреднала възраст, с множество придружаващи заболявания; трябва да се организира и проследява терапията и изследванията, има много тежки форми на протичане и смъртността при хоспитализираните е висока. Специалните екипи и още много други фактори допълнително утежняват работата и всичко изброено води до голямо натоварване и стрес при медиците, ангажирани с COVID пациенти. Има натрупана умора, не успяхме да починем нормално, има недостиг на персонал. Сигурна съм, че всички медици, които работят в COVID отделения не искат това да продължава.

Интервюто с д-р Валентина Цанева е част от информационната ваксинационна кампания на Българска болнична асоциация в партньорство с Български лекарски съюз, Национална пациентска организация, Национално сдружение на частните болници, Български фармацевтичен съюз, Център за защита правата в здравеопазването, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

Целта на кампанията е увеличаване на темповете на ваксинация в страната чрез серия от интервюта и информационни материали от авторитетни специалисти и лекари с доказани професионални качества.

Коментари към новината

Още новини от Здраве