Новини от област Стара Загора и България

На Старозагорските минерални бани

Осветиха кръста за новата камбанария на Богородична стъпка

1713 22/08/2021 15:46 Духовност Вяра
Осветиха кръста за новата камбанария на Богородична стъпка
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Параклисът на Богородична стъпка ще посрещне храмовия си празник на 8 септември с нова камбанария и кръст

Красив метален кръст, висок около метър, ще украси новата камбанария на параклиса "Рождество Богородично" в местността „Богородична стъпка“. Кръстът е дарен родобюливи старозагорци и тежи около 25 кг., изработен е от благородна стомана с титаниево покритие от майстора от Украйна Алексндър Шевцов, който от известно време живее и работи в Стара Загора, съобщи отец Йордан Карагеоргиев от храм "Свето Въведение Богородично" в Стара Загора.

"Това е типичен православен християнски кръст, който отговаря като форма на каноните", обясни за Divident.€U авторът Александър Шевцов. Плановете са на 8 септември, когато християните отбелязват Светото рождение на Богородица, параклисът в местността Богородична стъпка да посрещне миряните със звъна на новата камбанария и този кръст, посочи кметът на Старозагорските минерални бани – Станчо Станев.

Днес кръстът беше осветен с отслужване на тържествен водосвет и беше раздаден курбан за здраве, осигурен от Ротари клуб Стара Загора Берое. "С този курбан и молебен подновяваме дарителската инициатива за доизграждане на параклиса в Старозагорските минерални бани на името на Свети Иван Рилски, който беше започнат преди 3 години", каза президентът на ротарианците Красимир Червилов.

Градежът вече е издигнат на височина 3,5 метра единствено с помощта на дарения. Предстои да се отлее тераса със стълбище, както и да се вдигне купола на църквата. И днес хората даряваха както малки суми от 20 до 50 лева, така и по няколко хиляди лева по набирателната сметка за строежа на храма към фонд „Църкви и манастири“.

„Ротари клуб Стара Загора – Берое работи в тясно сътрудничество със Старозагорската митрополия. Подпомагаме строежа на храма на Старозагорските минерални бани от самото начало, реализираме и други съвместни проекти с митрополията“, каза за Divident.EU президентът на клуба Красимир Червилов.

С дарения за изграждане на новия храм са участвали старозагорските граждански клубове и организации, много фирми и граждани. "Много от хората даряват направо арматура, бетон, цимент, тухли или пари. Това е голяма помощ за нас", казва кметът Станчо Станев.

"В тези размирни времена е много важно да съграждаме православни храмове. Благодаря на всички духовници, които ни съдействаха да направим курбан за здраве и благоденствие на българския народ, на всички, които помагат да се изгради новата църква“, каза  още Красимир Червилов.

 

Коментари към новината

Още новини от Духовност