Новини от област Стара Загора и България

Нова заповед на здравния министър

Без ограничения в ресторанти, кина и други при 100% ваксинирани

Без ограничения в ресторанти, кина и други при 100% ваксинирани
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

За целта ръководителят на обекта трябва да представи в РЗИ решение и да организира ред за контрол на служителите си

Със заповед на здравния министър д-р Стойчо Кацаров от днес, 20 август, въведените противоепидемични ограничения в обществените обекти и при провеждането на различни събития може да отпаздат, ако 100% от персонала е ваксиниран, преболедувал е от Covid-19 или разполага с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в обекта.

Посочените обстоятелства трябва да бъдат удостоверени с документ за ваксинация, преболедуване или изследване. За целта ръководителят на обекта/организаторът на мероприятието трябва да е взел решение и да е създал нужната организация организация за допускане на работа само на служители, които са ваксинирани, преболедували COVID-19 или представят отрицателен резултат от изследване с PCR тест.

В обсега на Заповедта на здравния министър влизат:

- конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;

- културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);

- спортни състезания с публика;

- посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;

- посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;

- посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина.

Ръководителите на тези обекти, съответно организаторите на мероприятия, трябва да уведомят съответната РЗИ за взетото решение. Регионалните здравни инспекции създават и поддържат списък на обектите и мероприятията за целите на осъществявания от тях контрол.

Също от днес ръководителите на всички администрации трябва да организират работния процес в съответната организация, като установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7.30 и 10:00 часа. Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със същата заповед.

Изискване към тях е и да разпоредят работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако, в зависимост от характера на работата, това не е възможно.  Така значително ще бъде намалено струпването на хора в градския и междуградския транспорт в цялата страна, ще се улеснени спазването на противоепидемичните мерки и осъществяването на ефективен здравен контрол.

Всички работодатели и органи по назначаване, когато е възможно, следва да организират работния процес в дистанционна форма, допускайки присъствена работа на най-много 50% от служителите.

Коментари към новината

Още новини от Здраве