Новини от област Стара Загора и България

ЦИЕС - Стара Загора инвестира 200 000 евро в първа по рода си лаборатория в страната

3179 17/08/2021 13:33 Икономика Бизнес
ЦИЕС - Стара Загора инвестира 200 000 евро в първа по рода си лаборатория в страната
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Лабораторията за изпитване на лични предпазни средства ще бъде открита до 3 месеца

Над 200 000 евро собствени средства  инвестира Центърът за изпитване и европейска сертификация в Стара Загора за оборудването на първата в страната лаборатория за изпитване на лични предпазни средства. В нея ще могат да се изпитват не само защитни облекла и маски  срещу ковид, но и всякакви други защитни облекла, които се използват в отделните сектори на производството. Става дума за изпитване на  средства за защита на дихателни пътища и защита на цяло тяло.

инж. Благовеста ШиневаДо месец пристига апаратурата за оборудване на лабораторията, която е производство на световни лидери в бранша, съобщи за Divident.EU управителят на ЦИЕС – Стара Загора – инж. Благовеста Шинева. До три месеца лабораторията ще отвори врати за производителите от страната и чужбина.

Възможности Новата лаборатория на ЦИЕС  ще даде възможност за изпитване на най-важните характеристики на трите основни вида маски: респиратори, медицински маски и маски за обща употреба. Цената на услугата ще бъде  двойно по-ниска  за българските производители в сравнение с цената, която плащат, когато ползват  тези услуги в чужбина. Освен това те ще получават многократно  по-бързо услугата, казват от ръководството на ЦИЕС – Стара Загора.

 В България, например  има над 40 производители  на хирургически маски. Те се нуждаят  от изпитване на произведените продукти,  за да сложат CE маркировка и да декларират качество и сигурност пред потребителите.  Новата лаборатория значително ще улесни работата им в тази посока.

Признание През март ЦИЕС – Стара Загора стана първият в страната сертифициращ орган за лични предпазни средства.  Точно на Благовещение в информационната система на Европейската комисия NANDO беше официално обявена нотификацията на ЦИЕС по Регламент /ЕС/ 2016/ 425 относно лични предпазни средства. До момента компанията ползваше в работата си по изпитване на продуктите услугите на чуждестранни лаборатории .

Инвестиция ще направи Центъра за изпитване и европейска сертификация в Стара Загора много по-конкурентен на пазара.

Най-вероятно в новата лаборатория ще бъдат назначени допълнително на работа 1 или двама специалисти – текстилен инженер и  инженер-химик.

В ЦИЕС – Стара Загора работят 50 висококвалифицирани специалисти, предимно инженери. Дружеството разполага с три лаборатории до момента – 2 лаборатории в сектор строителство : реакция на огън и физико-механични. Има лаборатория и за машини, електрическо оборудване и електромагнитна съвместимост. Лабораторията за изпитване на огън е първата по рода си на  Балканите.

 23% от клиентите на ЦИЕС – Стара Загора са от чужбина. Дружеството има клиенти от Египет, Виетнам, Германия, Япония и на Балканите, Русия и Украйна.

Коментари към новината

Още новини от Икономика