Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Инициативният комитет за "Марица-изток" се среща с депутатите

Инициативният комитет за Марица-изток се среща  с  депутатите
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От Инициативния комитет очакват ясни ангажименти за запазване на комплекса и промяна на Плана за възстановяване

Инициативният комитет за защита на комплекса „Марица-изток“ планира среща със старозагорските депутати. Най-вероятно тя ще се осъществи до седмица.
Желанието ни е срещата да се случи преди да внесем подписката в защита на комплекса в Народното събрание, съобщи Бисер Бинев, председател на „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“. Повечето от старозагорските депутати заявиха, че ни подкрепят. Искаме да знаем точно по какъв начин ще направят това в парламента, допълни той.

Инициативният комитет очаква активно съдействие от страна на народните представители , както по отношение запазване на комплекса, така и за промяна на Плана за възстановяване и развитие. Според тях е важно спешно  да бъдат заложени иновативни технологии в централите на основата на въглища.
Едва след срещата със старозагорските депутати, миньорите и енергетиците ще внесат в Народното събрание събраните 100 000 подписа.
Подписката върви с бързи темпове, като най-много хора са изразили подкрепата си до момента в Стара Загора. В областния град са събрани около 30 000 подписа, каза Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ „Марица Изток 2“. Очакванията са до края на следващата седмица да бъдат събрани необходимите подписи.

Близо 50 доброволци са се включили в инициативата. Граждани ни се обаждат непрекъснато, за да попитат как могат да помогнат, казват организаторите.
Подкрепата си за запазване на комплекса са изразили работници и служители от предприятия извън енергетиката в региона, граждани, както и фирми, които участват пряко като изпълнители и подизпълнители на поръчки в комплекса „Марица-изток“.
Пунктове са разкрити във всички градове в областите, от които има работници в комплекса- Раднево, Гълъбово, Симеоновград, Нова Загора, Ямбол, Сливен, Тополовград, в много села.
Напомняме, че основните искания на хората са свързани със запазване на комплекса „Марица-изток“ на въглища до изчерпване на количествата, за преразглеждане на позицията на България пред ЕК относно поетите ангажименти по зелената сделка, както и за включване на централите в Плана за възстановяване и устойчивост чрез изграждане на нови, иновативни технологии за работа на въглища.

Коментари към новината

Още новини от Икономика