Новини от област Стара Загора и България

В Старозагорски регион

25 пожара през почивните дни, по-голяма част на полето

25 пожара през почивните дни, по-голяма част на полето
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорските огнеборци се включиха в гасенето на пожара в Родопите, който продължава четвърти ден

25 пожара гасиха старозагорските огнеборци през почивните дни. По-голяма част от тях са предизвикани от неправилни действия след работа на полето, съобщи за Divident.EU комисар Стоян Колев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“- Стара Загора. Обикновено причина за пожарите са запалване на отпадъци в земеделски площи.
Зачестяват и пожарите, предизвикани от искра от аупух на кола през горещите месеци. От това беше предизвикан големият пожар в землището на Шипка през изминалата седмица, потвърди комисар Колев. В тази връзка той препоръчва на шофьорите да не влизат с колата в сухи треви и стърнища.

Днес екип от старозагорски огнеборци се включи в гасенето на пожара край родопското село Югово, който продължава четвърти ден.
115 пожара са избухнали в Старозагорска област през изминалата седмица. В четвъртък огнеборците са изгасили 2 горски пожара в района на Казанлък.

Малка част от регистрираните произшествия са били в жилищни сгради. Обикновено те са предизвикани от забравени уреди или повредена ел.инсталация. Най-често битовите пожари през този месец възникват от огнища, запалени заради приготвяне на зимнина.
Следващите дни ще бъдат пожароопасни заради високите температури и вятъра, предупреждават от РД ПБЗН – Стара Загора.  

В тази връзка от там препоръчват да не се палят огнища на открито на полето и в планините. Когато хората напускат мястото, където е бил запален огъня да чакат до пълното му изгасяване. Най-големите пожари в планините през изминалите седмици са били предизвикани от туристи, които не са загасили огнищата си след пикник, коментира комисар Колев.
Виждайки пожар или дим, молим гражданите веднага да се обаждат на тел.112. Колкото по-рано получим информация, толкова по-рано ще успеем да се справим, казват от РД ПБЗН – Стара Загора.

 

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред