Новини от област Стара Загора и България

В "ТЕЦ Марица Изток 2"

Още два блока се включват към енергийната система

Още два блока се включват към енергийната система
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Търси се възможност да бъдат компенсирани предприятията с най-големи загуби заради високата цена на тока

До края на седмицата още два блока ще се присъединят към енергийната система на България. Това съобщи днес пред народното събрание енергийният министър Андрей Живков. Става въпрос за един блок на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, който до скоро е бил в планов ремонт, както и за включването на осми блок на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. Енергийният министър съобщи новината по повод питане на депутата от ДПС Рамадан Аталай относно предприетите мерки от Министерство на енергетиката във връзка със създалата се ситуация с непрекъснатиs ръст на цената на тока. Аталай поиска отговор и на въпроса какво е предприело служебното правителство, за да не се повтори кризата .

В средносрочен план Министерство на енергетиката планира да преразгледа всички ремонтни програми на ТЕЦ-овете , стана ясно от отговора на енергийния министър.
По отношение на това, че от кризата с високата цена на тока са засегнати предприятията с най-голяма енергийна интензивност, министърът каза, че се търси възможност те да бъдат компенсирани. Не би било лошо също да се разгледат правилата за търговия на борсата, както и да се преразгледат начините на лицензиране на търговците на ел.енергия, каза още Живков.

Енергийният министър отговори и на въпрос на старозагорския депутат от „Коалиция за България“ Георги Кадиев, който попита как министъра оценява поведението на производителите в групата на БЕХ и има ли саботаж в ситуацията с високата цена на тока.
„Поведението на търговските дружества в повечето случаи не е пазарно. За да се случи нещо в тази посока , трябва да се назначат истински мениджъри, които да управляват дружествата“, каза в парламента Живков.
Старозагорският депутат от „Изправи се БГ. Ние идваме“ Светослав Колев попита енергийния министър за възможностите да се гарантира бъдещата работа на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ и ролята на фючърсните продукти за решаване на част от проблемите на централата.

Коментари към новината

Още новини от Икономика