Новини от област Стара Загора и България

ИТН отказа да слуша и гласува оттеглянето на Пламен Николов

341 12/08/2021 11:00 Политика Власт
ИТН отказа да слуша и гласува оттеглянето на Пламен Николов
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Пропадна изслушването на номинирания за премиер на ИТН Пламен Николов, който оттегли кандидатурата си преди два дни и днес трябваше да направи волеизлеяние за мотивите си, след като вчера Председателски съвет на Народното събрание реши, че начинът да се излезе от конституционния казус е да се проведе изслушване и гласуване за или против указания от Президента кабинет.

Групата на "Има такъв народ" обаче напусна пленарната зала. Преди това депутатът от ИТН Ивайло Вълчев обясни защо колегите му отказват да присъстват на гласуването:

"Едва ли има български гражданин, който да не помни, че ние заявихме, че няма да предложим кабинет, ако нямаме подкрепата на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме" и тъй като те не ни подкрепиха, ние направихме точно това, което казахме. Не разбираме кое не е ясно.

Защо сега се правите, че не разбирате, че с отказването на г-н Пламен Николов практически мандатът не е изпълнен, а си организирате дебати по толкова прозрачен и ясен казус. Сега имате историческия шанс отново да бъдете заедно така, както винаги сте били. Парламентарната ни група излиза от пленарната зала, за да не участва в този фарс". Вълчев посъветва депутатите да не се вторачват в "Ива такъв народ", а да насочат вниманието си към останалите парламентарни групи, които явно работят заедно.

Гласуването за оттегляне на Пламен Николов се състоя въпреки отсъствието на депутатите от ИТН, но след като от ГЕРБ-СДС направиха бойкот на гласуването, събраните 105 гласа се оказаха недостатъчни решението да бъде прието.

„Хората, които забъркаха тази каша, избягаха от залата заедно с председателя на Народното събрание и оставиха на всички нас да развързваме възел, какъвто досега не е имало в българския парламент”, каза Даниел Митов от ГЕРБ - СДС. Според него този прецедент е основание парламентът да изработи правила за подобни ситуации.

„Вече не знам премиер ли съм или не съм. Питайте тях защо направиха така. Нали чухте декларацията сутринта, това е, което искаме да кажем. Всеки човек има право на волеизявление”, каза Пламен Николов.

"Ако продължаваме да се крием зад думи, като "пътна карта", "антикризнисно правителство", "правителство на спасението в името на Майка България", това са не само клишета, но според мен зад тях се крият нездрави интереси", посочи в кулоарите Филип Станев от ИТН.

Коментари към новината

Още новини от Политика