Новини от област Стара Загора и България

До края на седмицата

Втора болница отваря ковид отделение в Стара Загора

Втора болница отваря ковид отделение в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Рязко повишаване на хоспитализираните болни от ковид отчитат от УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович"

До края на тази седмица още една болница в Стара Загора ще разкрие ковид отделение, а през следващата седмица има голяма вероятност в системата за борба с вируса да бъдат присъединени още две болници. Това съобщи за Divident.EU директорът на РЗИ–Стара Загора, д-р Станимир Станков.

"Направили сме запитване за готовността на болниците и очакваме отговора им", допълни той. Всяка сутрин екипът на РЗИ анализира информацията във връзка с ковид ситуацията в Старозагорска област.

"Можем да гарантираме, че няма да допуснем нуждаещи се пациенти да останат без болнично лечение" , посочи д-р Станков.
В момента болните от ковид в регион Стаора Загора постъпват само в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Там са настанени 39 пациенти, диагностицирани с вируса. Пет от тях са в интензивно звено, а трима са на апаратна вентилация, съобщи доц. Георги Минков, зам.-директор на Университетска болница в Стара Загора.

Съобразно плана за действие в ковид пандемията на МЗ, ковид болни се настаняват и в сградата на пулмологията. До момента УМБАЛ Проф.д-р Ст.Киркович" е разкрила 53 легла. До 2 август в болницата е имало 14 хоспитализирани с ковид пациенти, като след тази дата броят им рязко започва да се покачва.

От ръководството на болницатаса готови с план за разкриване на още легла при нужда. Те ще бъдат разкрити, ако този петък броят на хоспитализираните се окаже 2 пъти по-голям от броя на изписаните пациенти.

Според националните данни, в регион Стара Загора в понеделник новозаболелите от ковид в региона са 27, във вторник броят им се увеличава на 41, а в сряда са 36.

Над 25% от медицинските работници в УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“ са ваксинирани. Персоналът има изграден имунитет в голямата си част заради среща с вируса или имунизация, отчитат от ръководството.

„Никой не си прави илюзиите, че идващата нова вълна на COVID-19 ще бъде по-лека. Надяваме се обаче чисто като клинично протичане болестта да бъде по-лека и по-малко пациенти да имат нужда от кислород или от апаратна вентилация. Надяваме се също и придобития опит до сега да ни помогне да се справим добре с новата вълна“, каза доц. Минков.

Коментари към новината

Още новини от Здраве