Новини от област Стара Загора и България

И "Демократична България" отказа подкрепа за проектокабинета на ИТН

1051 10/08/2021 12:00 Политика Власт
И Демократична България отказа подкрепа за проектокабинета на ИТН
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Христо Иванов предлага с третия мандат да се сформира временно правителство с част от служебните министри

Парламентарната група на "Демократична България" няма да подкрепи предложението за правителство на партия "Има такъв народ". Решението обяви преди минути на брифинг лидерът на формацията Христо Иванов:

"Ние се явихме на изборите на 4 април и на 11 юли с много ясна заявка да бъде излъчено правителство на промяната. Правителство, което има програмата, капацитета и личния състав да промени България.

Още преди изборите много ясно казахме какви са целите и приоритетите на "Демократична България" - че промяна с ДПС през задния вход не може да се прави. Казахме, че промяна може да се прави само с хора в изпълнителната власт, на които може да се има доверие от самото начало.

Ние днес не можем да предадем своите избиратели, подкрепяйки едно правителство, което не можем да наречем правителство на промяната. Можем ли ние да подкрепим едно мнозинство, което открито се декларира като "плаващо мнозинство" и още в процеса на преговорите показва индикации за отвореност към ДПС?

Можем ли ние да подкрепим едно правителство, което е наложено със заплахи, с диктат? В декларацията на ИТН липсват дългосрочно заявените приоритети на "Демократична България". В този документ отсъства ангажимент за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Има за ветеринарите и животновъдите, но не и за Гешев. Няма заявка за реформа на Висшия съдебен съвет. Няма ангажимент за преструктуриране на КПКОНФИ и прекратяване на мандата на Сотир Цацаров, няма ангажимент за прочистване на МВР службите от корупционни и чужди влияния. Няма ангажимент с евроатлантическите ценности и по-нататъшна интеграция с ЕС и НАТО, няма ангажимент за присъединяване към Еврозоната, няма мерки за възстановяване и модернизация на енергийния ни сектор, на зелени климатични политики, за борба с корупцията, с мръсните пари.

Всяко споразумение би трябвало да предвижда механизми за предварително вземане на важни ключови решения. Не може със 65 гласа сам да си решиш какъв да е състава на Министерския съвет. Как си представяте ние да гласуваме за споразумение, което всъщност регитимира плаващото мнозинство? Това е рецептата на задкулисието, срещу което се борим", аргументира се Христо Иванов.

"Най-малкото, което можем да кажем за предложените хора от бъдещия кабинет на ИТН е, че ние не ги познаваме. Един от тях даде интервю и видяхте какво стана. А представяте ли си какво друго бихме могли да видим?", допълни той.

Лидерите на "Демократична България" посочиха, че не се страхуват от едни нови избори и са готови да поведат нова кампания.

Оттук какво следва - искам да кажа, че ДБ по никакъв начин не се страхува от избори. Ние сме формация, която не се страхува да прави кампания на улицата, не се страхуваме от мажоритарния елемент в изборите.

Според Христо Иванов обаче трябва да се използват възможностите на "кризисния трети мандат". "Демократична България" смята, че трябва всички парламентарно представени сили без ГЕРБ и ДПС да седнат и да се споразумеят с този трети мандат да се сформира правителство с ограничен времеви обхват от около 6 - 8 месеца, което да помогне на страната да свърши най-важните неща преди едни нови избори. В това временно правителство могат да влязат добрите министри от служебния качинет на Стефан Янев, смята Христо Иванов.

Коментари към новината

Още новини от Политика