Новини от област Стара Загора и България

Искра от ауспух подпали огромен пожар край град Шипка

Искра от ауспух подпали огромен пожар край град Шипка
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Огромен пожар се разпростря върху десетки декари ниви и овощни градини в землището на град Шипка късно снощи.

Пожарът е тръгнал от искра от ауспуха на автомобил, управляван от двама възрастни мъже. Те пристигнали на нивата си, за да вадят реколтата си от картофи около 17 часа вчера. Видели как искра изскача от ауспуха на колата и подпалва изсъхналите треви наоколо. Опитали се да угасят пламъците с крака, но не успели. В колата било и внучето на единия от тях. Уплашили се и се обадили в кметството за помощ.

„Когато пристигнахме на място беше лумнал огромен пожар“, разказа кметът на Шипка Василка Панайотова пред репортер на Divident.EU.

Нивата на възрастните мъже била съвсем близо до тракийските могили Оструша, Шушманец и Грифони, както и до завода за хидравлични помпи „Индустриалтехник“. Христо Ставракиев, който работи с групата си по реновиране на „Оструша“ също се включва в пожара с механизирана техника.

Благодарение на общите усилия, пожарът е локализиран и изгасен. Цяла нощ доброволци са дежурили, тъй като е имало опасност огънят отново да се разгори. Имало е и тлеещи в корените дървета. „Искам да благодаря на всички участници и доброволци. Ситуацията беше изключително опасна, защото се съчетаха огън и силен вятър“, каза кметът Панайотова.

 Унищожени са овощни градини, както и житни насаждения. Колко точно и какви са щетите тепърва ще се уточнява.

Миналата година в същия район по същото време е избухнал пожар от хвърлен фас. „Забелязала съм някаква цикличност – винаги около 10 август в района на Шипка избухва пожар“, посочи Василка Панайотова.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред