Новини от област Стара Загора и България

Готови на протести

Стартира подписка в защита на комплекса "Марица-изток"

Стартира подписка в защита на комплекса Марица-изток
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Очакванията на инициаторите са да съберат 100 000 подписа до 10 дни

Стартира подписка в защита на комплекса Марица-изток. Тя е дело на инициативен комитет от представители на синдикатите в предприятията от комплекса и на граждани.

Шатрата на Инициативния комитет в ГълъбовоПодписката тръгва днес едновременно от Стара Загора, Ямбол, Сливен, Нова Загора, Гълъбово, Раднево, Тополовград и Симеоновград. За целта в градовете ще бъдат разположени шатри с надпис „Инициативен комитет Марица Изток“.

Чрез положения подпис всеки ще има възможността да изрази искането си за запазване работата на комплекса „Марица-изток“ на въглища до изчерпване на количествата, за преразглеждане позицията на България пред ЕК относно поетите ангажименти по зелената сделка, както и за включване на централите в Плана за възстановяване и устойчивост чрез въвеждане на нови, иновативни технологии за работа на въглища.

„Целта на подписката е тя да бъде входирана в Парламента. Първото ни искане е преразглеждане на Националния план спрямо искането на работещите и живеещите хора в регион Стара Загора. На второ място искаме да се състави комисия, в която да вземат участие експерти от МЕ, МИ и МРРБ, която да изработи широк анализ за въглеродната неутралност на България.

Ако тази неутралност се потвърди, искаме да започнат незабавни преговори за освобождаване на страната ни от квоти за емисии“, обясниха от Инициативния комитет. От там очакват през следващите 10 дни да съберат около 100 000 подписа. Те веднага ще бъдат входирани в Народното събрание.

„Чухме по време на предизборните кампании политици, готови да се жертват за комплекса. Нека сега да го демонстрират от трибуната на НС, призоваха от Инициативния комитет.

Готови на протести Ако не се обърне внимание на нашите искания, ще предприемем всякакви законови дейстия - протести, митинги и др. Решени сме на крайности, допълниха инициаторите. Сред исканията им е да бъдат включени в Плана за възстановяване иновативните проекти, които позволяват улавяне и съхранение на въглеродния диоксид.

Ще искаме да бъдат включени всякакви иновативни проекти – проектът за улавяне и съхранение на въглеродния диоксид, разработен от Минно-геоложкия и Техническия университет, както и представеният преди няколко дни проект на проф. Жеко Ганев, допълниха те.

Само в град Стара Загора ще има 4 пункта  за подпис - пред общината, в парк Алана, парк Артилерийски и кв. Железник.

Защо сега? Обикновено ни питат защо сега подемаме инициативата. Предприемаме я в този момент, защото наскоро излезе Плана за възстановяване и устойчивост, който трябваше да е на обществено обсъждане. В него става ясно, че "ТЕЦ Марица Изток 2" до 2025 година трябва да заработи на газ. За нас, миньорите, това означава да се затворят една трета от мините.

Бяхме убеждавани, че на този етап няма да се предприемат дългосрочни промени и визии в сектор енергетика, каза Бисер Бинев , председател на „Подкрепа“ в "Мини Марица-изток" ЕАД.

„За нас беше непонятно и алогично как Министерство на енергетиката може да запише в Плана за възстановяване и устойчивост по повод изграждане на нова газова централа:

"Проектът ще се осъществи посредством публичен търг за частно подпомагане на капиталовите разходи и въвеждане в експлоатация на централа, оперираща на ниско въглеродно гориво“, отбеляза Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ 2. Сиреч, до 2025 година ТЕЦ 2 трябва да бъде продадена на частник, който на територията й да изгради нова централа. Това за нас е пагубно, неприемливо и предателско от страна на управляващите, допълни той.

Ние ,работещите в комплекса сме категорично против Плана за възстановяване и устойчивост в главата си „Енергетика“ да бъде вкаран в този вид в Народното събрание, казаха от Инициативния комитет.
Според тях България е изпълнила ангажимента си по Зелената сделка за намаляване на въглеродните емисии с 55% спрямо 1990 г., а България е най-зелената страна в ЕС като горски фонд.

Проектът за газифициране на ТЕЦ 2 е икономически необоснован, отбелязват работниците.

„Само преди месец се тръбеше как ако ТЕЦ 2 работи, цялата страна ще бъде потърпевша от високата цена на тока. От 1 седмица обаче ТЕЦ 2 стана толкова важен, че трябва да запалим още 2 блока, за да падне цената на тока. В един момент централата се оказа най-сигурното и спасяващо производство“, отбелязаха миньори и енергетици.

Коментари към новината

Още новини от Икономика