Новини от област Стара Загора и България

От 11 часа

Владиката служи днес в потопената църква в яз. Жребчево

1413 08/08/2021 08:52 Духовност Вяра
Владиката служи днес в потопената църква в яз. Жребчево
Divident.€U Divident.€U

Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи днес водосвет-молебен в храм "Св. Йоан Рилски Чудотворец" /Потопената църква/, язовир Жребчево в 11 часа. От Старозагорската митрополия приканиха миряните да вземат молитвено участие.
Решението за службата владиката е взел в последния момент, след като станало ясно, че храмът е достъпен след спада на водното ниво през последната седмица.

Припомняме, че през 2019-та година, след 56 години прекъсване, владиката служи за първи път в Потопената цръква. Тя е съградена през 1891 година в село Запалня, което се заличава с указ през 1965 година заради строежа на яз.Жребчево. Последната служба през миналия век е на 28 април 1963 година, когато се венчава синът на поп Драган Стойков, Стойко Стойков.

Християни започват реконструкция и частично възстановяване на храма със собствени средства. Начело на укрепителните дейности са Иван Петров, Николай Георгиев, Ути Бъчваров, Радка Бъчварова, Тодор Азманов, Красимир и Стоян Крълеви и др. патриотично настроени християни. От близо 6 години се търси решение за старата църква. Фасадата и е укрепена напълно, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма, напомнят от Старозагорската св. митрополия.

Коментари към новината

Още новини от Духовност