Новини от област Стара Загора и България

Рубрика "Нашите студенти" на ТрУ

Екологът Зорница Жеркова: В Тракийския университет получих нов мироглед, различен прочит на екологичните проблеми

Екологът Зорница Жеркова:  В Тракийския университет получих нов мироглед, различен прочит на екологичните проблеми
Divident.€U Divident.€U

Тракийският университет стартира рубрика "Нашите студенти". В нея думата ще имат всички настоящи, завършили и дори бъдещи студенти! Ще разказват за студентския живот, обучението, практиката, преподавателите си, професионалното си развитие, бъдещите си планове, за партита, за любовта, за приятелите...

Първият интервюиран е Зорница Жеркова - магистър в ТрУ, завършила бакалавър "Екология и опазване на околната среда".

 - Зорница, защо избра ипециалност "Екология и опазване на околната среда"?

 - Всъщност не аз избрах тази специалност, а тя мен. Ще започна малко по-отдалеч с историята и ще се опитам да бъда максимално кратка и да синтезирам най- важното.

Средното си образование съм завършила в гимназия с усилено изучаване на изобразително изкуство със специалност приложни изкуства и респективно щях да продължавам да изучавам приложни изкуства в частност “Иконопис“ във Велико Търново, но аз реших, че първо трябва да открия себе си и тогава да реша какво искам да изучавам. И така до 28-годишна възраст, след многобройни опити и лутане и след първото ми кандидатстване в университет се спрях на специалностите на Аграрния факултет. Почти интуитивно взех решение да избера именно „Екология и опазване на околната среда“. Сега смело мога да заявя, че определено открих себе си и своето призвание.

 - Как премина обучението ти в университета?

 - Обучението ми в университета премина с лекота, въпреки че завърших редовно обучение и не съм спирала да работя. До толкова бях свикнала да прекарвам времето си в университета и сред преподавателите, че и сега ми липсва след тези онлайн обучения. Не бих заменила нито ден прекаран в Тракийския университет с прекрасните преподаватели, които имам. Практичните занятия бяха изключително важни и полезни за мен, като ми дадоха много знания и опит, както и годишните практики.

- Какво получи от преподавателите си? 

- Преподавателите в Тракийския университет ми дадоха много повече отколкото очаквах. Освен ценните знания и опит, които имат, те ми дадоха нов мироглед, различен прочит на екологичните проблеми. С всяка една дисциплина която изучавах, аз все повече разбирах колко взаимосвързано е всичко в природата. Как ние хората не трябва да се мъчим да управляваме или направляваме екологичните процеси в природата, а просто да не им пречим. Научиха ме на смирение и че не ние човеците сме върхът на еволюцията, а че сме само част от това велико сътворение наречено природа. Научиха ме да обичам и уважавам природните закони, а не само да ги познавам. Показаха ми, чрез личен пример, какво значи да обичаш това, което правиш и че работата може да не само задължение, а страст и вдъхновение.

- Включи ли се в проекти по време на обучението си ?

 Участвах и продължавам да участвам в програми и проекти, като доброволец и то с най- голямо удоволствие. За мен лично, но и за бъдещето ми е много важна тази ми дейност. Чрез тези ми участия аз получавам безценни практични знания и социални познанства с колеги и преподаватели от други институти, пряко свързани с моята специалност.

- Как премина студентския ти живот в университета? Партита, приятели, любов...

 - Студентският ми живот, определено не премина в партита и любов, поради простата причина, че не съм типичният безгрижен и току-що завършил средното си образование студент. Не съм живяла на общежития и не съм опитала от този студентски живот. Малко попораснала и нагърбена с отговорности, задължения, работа и учение, точно това ми е убягнало. Приятелства определено успях да създам.

- Сега изучаваш магистратура "ОУОС". Какви са плановете ти за професионално и научно развитие? 

 Бъдещите ми планове са да завърша магистратурата си септември и да продължа образованието си като докторант и след това само напред и нагоре. Желанието ми е да се занимавам с научно- изследователска дейност.

- Би ли препоръчала специалността си на кандидат-студентите? 

- О, да!  Без никакво съмнение и колебание, това е една толкова обширна и всестранна специалност, която дава почти безброй възможности за реализация в толкова различни сфери. Ще изброя част от тях, за които се сещам в момента - научно-изследователска дейност; преподавателска дейност; държавни институции; лаборатории; неправителствени организации; специалисти на свободна практика; частен бизнес; животновъдни и растениевъди ферми, промишленост, фондации и др. „Екология и опазване на околната среда“ в Тракийски университет е наистина една прекрасна специалност, в която са успели да поберат, в рамките на обучението, доста голяма част от аспектите в екологията, което дава на всеки завършил тази специалност широк спектър от професионално и кариерно развитие.

- Имаш ли послание към бъдещите си колеги?

Един прекрасен цитат от един любим писател: „Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му“ – Екзюпери. Не спирайте да мечтаете и да следвате мечтите и сърцето си, това си е ваше, никой не може да ви го отнеме.

Коментари към новината

Още новини от Образование