Фрамар Диагностик - първото медицинско приложение в България за по-добро здраве

Фрамар Диагностик - първото медицинско приложение в България за по-добро здраве

Първият български интерактивен софтуер Фрамар Диагностик анализира симптоми и лабораторни изследвания с цел по-добра здравна информираност за потребителите. Той може да се използва от смартфон, таблет или компютър и помага на хората да обърнат по-сериозно внимание на своето здраве.

Приложението работи бързо и лесно, а въпросите в него наподобяват разговор с лекар. Включени са и параметри като: пол, възраст, хронични заболявания, медикаменти, вредни навици и други. На база отговорите, които се дават, всеки може да разбере възможните причини за своите оплаквания, да намери здравни специалисти и да получи информация, свързана с изследвания и лечения.

Интерактивният софтуер Фрамар Диагностик стартира през март 2018 г. Приложението използва алгоритъм, разработен съвместно от български лекари и програмисти. То няма за цел да замени прегледа при лекар специалист, а да предоставя здравна информация. Диагнозите, предложени от Фрамар Диагностик, не са и повод за самолечение. Те по-скоро действат като сигнална лампа за проверка на здравословното състояние при специалист и провеждане на адекватно лечение, ако е необходимо.

Към момента в софтуера на приложението са включени около 1000 симптома, 60 лабораторни показателя и 250 заболявания като диагнози. Той гарантира пълна поверителност и сигурност на данните, въведени от потребителите. В последната си версия интерактивният софтуер е надграден с модул за изследвания. Той присъства в много малко подобни апликации в световен мащаб. В него могат да бъдат въведени резултати от предварително направени изследвания. Ако има отклонения, приложението предоставя възможни причини за това.

Екипът на Фрамар Диагностик реализира няколко здравни национални кампании. През 2018 г. и 2019 г. това е кампанията "Обещайте на сърцето си" за профилактика на високото кръвно налягане. В началото на 2019 г. застава зад кампанията "Бъбреците нямат ваканция", която цели по-добра информираност за здравето на бъбреците.

До края на годината екипът на Фрамар Диагностик планира участие в конкурс за иновации в здравния сектор и няколко други активности с цел популяризиране на приложението.

Коментари към новината

Още новини от Здраве