Новини от област Стара Загора и България

Преговори

Бъдещето на „Марица-изток“ да влезе в споразумение с „ИТН“, настояват от БСП

1360 02/08/2021 16:22 Политика Опозиция
Бъдещето на  Марица-изток   да влезе в споразумение с  ИТН , настояват от БСП
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Трябва да бъдат направени промени в Плана за възстановяване в полза на комплекса, смятат от "БСП за България"

БСП настоява за писмено споразумение при подкрепа на правителство на „Има такъв народ“, в което да бъде ясен ангажимента на кабинета по отношение на комплекса „Марица –изток“. Настояваме работата в комплекса да продължи по сегашния модел, както и да започнат преговори с Брюксел за удължаване на сроковете. Не сме съгласни с изграждането на газова централа в района на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. Това казаха в Стара Загора водачът на листата на „БСП за България“ Георги Кадиев и депутатът Георги Гьоков.
„При срещата с икономическия екип на „ Има такъв народ“, в която участвах, заявих ясно , че сме против затварянето на „Мини Марица-изток“ и преминаването на газ. Желанието ни е да не се поставя краен срок за затваряне 2025 година, както е написано в Плана за възстановяване и както е разписал премиера Борисов през 2019 г.
Втората точка за енергетика, с която преговаряхме с ИТН е, че ядрена енергетика трябва да има в Белене и в Козлодуй. Те обаче смятат, че тя трябва да се развива само в Козлодуй“, каза Кадиев. По думите му, предложението е било прието от представителите на „ИТН“ само с кимане на глава.
Според Кадиев „Има такъв народ“ е редно да разпише многостранно споразумение с всички партии, които ги подкрепят, за да се даде ясен отговор на 2 въпроса – коя е програмата на правителството и кои са партиите, които осигуряват мнозинството.
На икономическата комисия, в която е участвал,  Кадиев е повдигнал въпроса, че БСП ще настоява за промяна в обявения План за възстановяване.
„Нещата са много динамични и всеки час обстоятелствата по преговорите с „Има такъв народ“ се променят. В момента очакваме персоналния състав на МС. След това ще има заседание на Националния съвет на БСП, който ще вземе окончателното решение за това дали ще подкрепи правителството на „Има такъв народ“, каза Георги Гьоков. Ако във вторник се обяви състава на кабинета, още в сряда имаме готовност да свикаме Националния съвет, за да се вземе решение, допълни той.
Според Кадиев предложението за изграждане на съоръжения за улавяне на емисиите и вкарването им под земята в комплекса "Марица-изток" е безумно скъпо . По предварителни изчисления то ще струва 3 млрд. 150 млн.лева, като 60% от тези пари трябва да бъдат за сметка на държавата, а 40% да дойдат от ЕС.

Коментари към новината

Още новини от Политика