Новини от област Стара Загора и България

Строят спешно клетки за още 4 мечки в старозагорския зоопарк

Строят спешно клетки за още 4 мечки в старозагорския зоопарк
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Непредвидени допълнителни строително-монтажни работи покрай обновяването на клетката за мечки са възникнали при реконструкцията на старозагорския зоопарк на Аязмото. Това стана ясно по време на днешната сесия на Общинския съвет, на която съветниците гласуваха да бъдат направени някои вътрешни компенсаторни промени в бюджета.

Една от промените касае построяването допълнително на четири клетки за мечки, след като всички други зоопаркове в страната са отказали да приемат част от нашите мечки, макар и временно.

Съгласно техническия проект обновената клетка за мечки е със значително увеличена площ, изграден е нов басейн, поставена е нова каменна настилка и всички удобства за комфорта на животните. Според наредбите, обаче, при тези условия е подходящо отглеждането на до три екземпляра от типа "Кафява мечка". В старозагорския зоопарк мечките са седем.

По тази причина още при стартиране на ремонтните работи са изпратени писма за настаняването на три от мечките в други зоопаркове, но всички са били отхвърлени. Това наложило мечият резерват на Аязмото да бъде разширен с клетки за още четири мечки.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество