Новини от област Стара Загора и България

БСП ще продължи преговорите за подкрепа на кабинет на ИТН

1024 25/07/2021 15:32 Политика Власт
БСП ще продължи преговорите за подкрепа на кабинет на ИТН
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Окончателно решението за подкрепа ще бъде взето след като ИТН представи поименно проектокабинета си

Националният съвет на БСП днес приключи заседанието си с решение разговорите с партия „Има такъв народ“ за съставяне на правителство да продължат по същество. Социалистите ще настояват за 5 приоритета, по които трябва да бъде постигнат консенсус за даване на подкрепа.

На първо място това е провеждането на социална политика и политика за качество на живот, която включва борба с неравенството и бедността, увеличение на доходите, в това число преизчисляване на пенсиите, политика в подкрепа на младите и работещите хора.

Вторият приоритет на БСП е реформата в здравеопазването, което трябва да стане достъпно и качествено, с достъп до безплатна медицинска помощ. На трето място БСП залага на образование, наука и култура. Четвъртият приоритет е борба с корупцията и качествена съдебна реформа, пето – възстановяване на икономиката.

"Нашата цел е парламентът и правителството да довършат пълното разграждане на досегашния модел на управление", посочи на брифинг след края на Националния съвет лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя посочи още, че социалистите няма да приемат либерален модел на управление с оттегляне на държавата като основен регулатор и собственик на активи, които са от ключово значение за националната сигурност на страната – в частност против приватизацията на ББР и отдаването на концесия на пътища.

Също така БСП заявява желание република Северна Македония да бъде подкрепена да стане член на ЕС, но без това да е за сметка на българските национални интереси и на българската история.

Националният съвет на БСП дава мандат на групата за контакти да продължи преговорите и другите две парламентарни групи – на коалиция „Демократична България“ и на „Изправи се! Ние идваме!“.

Изпълнителното бюро на партията ще излъчи експертни групи, които да започнат работа по поставените теми с експертните групи на другите партии. БСП ще настоява разговорите да бъдат финализирани със споразумение за подкрепа.

Окончателното решение за подкрепа ще бъде взето отново с решение на Националния съвет на БСП, след като се запознае с резултатите от напредъка от разговорите на контактните групи и след като ИТН представи своето виждане за поименен състав на правителството и неговите приоритети.

Коментари към новината

Още новини от Политика