Новини от област Стара Загора и България

От днес

46-oто Народно събрание започна работа

46-oто Народно събрание започна работа
Divident.€U Divident.€U

Мика Зайкова: Конфронтацията и омразата са път наникъде

46-то Народно събрание бе открито от най-възрастния депутат Мика Зайкова от „Има такъв народ“.
След това 214-те депутати, присъстващи в залата положиха клетва.
На откриването присъстваха президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Стефан Янев, както и министрите от служебното правителство.

Суверенът ви избра и аз разчитам на неговата мъдрост. Нека да бъдем добри, усмихнати, конструктивни и да работим за просперираща България, да работим за народ с достоен живот, призова в речта си Мика Зайкова.
Тя се спря на поуките, които могат да извлекат депутатите от изборния резултат : „ Нашият мъдър народ ни каза на първо място, че не иска да живее повече така и иска промяна. Второто, което каза народът е, че не дава мнозинство на нито една от партиите. Това означава: работете заедно, за да сбъднете мечтите на България. Третото, което каза народът с по-ниската избирателна активност на изборите е : Хайде вече да се захванем за работа! Нито ще е лесно, нито ще е бързо, но е възможно“, каза Зайкова.
Тя се спря и на необходимостта от промяна в съдебната система, както и в образователната система и здравеопазването, необходимостта от дегитализация и електронно управление.

190 млн.евро в първата програма от предприсъединителните фондове бяха отделени за електронно правителство, а такова в България няма, посочи Зайкова.
Имаме страшно много работа. Затова искам да помоля да не забравяте какво ни е помолил суверена - да си изберем правителство е най-важното. Чакат ни средства от Плана за възстановяване и развитие - важно е обаче какво ще направим с тях- да не бъдат откраднати, а да бъдат използвани ефективно, допълни още Мика Зайкова и завърши с думите : „Конфронтацията и омразата са път наникъде!.
Пожелавам ви успех и съвсем скоро да се поздравим с просперираща България!“
Пред депутатите от 46-то Народно събрание говориха и лидерите на парламентарно представените политически сили.
Те изразиха готовността си да работят заедно по основните приоритети за развитието на България.

Тошко Йорданов, от „Има такъв народ“ подчерта възможността в следващите 14 -15 дни да има правителство.

Коментари към новината

Още новини от Политика