Новини от област Стара Загора и България

В 27-ми Старозагорски избирателен район

Над 50 машини за гласуване създадоха проблеми в началото на изборния ден

Над 50 машини за гласуване създадоха проблеми в началото на изборния ден
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Над 50 сигнала за проблеми с машинното гласуване са постъпили в Районната избирателна комисия на Стара Загора в изборния 11 юли. Това съобщи на първата пресконференция за протичането на изборите за 46-то Народно събрание в Строзагорско председателят на Районната избирателна комисия Теодора Крумова.

Един от най-фрапиращите случаи е с машина, чийто софтуер се оказал настроен с 2 часа разлика от реалното време. Машината е била инсталирана в сградата на 13-то основно училище „Паисий Хилендарски“. Членовене на секционната избирателна комисия са успели да я стартират чак към 8,30 ч. – с час и половина по-късно от старта на изборния ден.

„Забиване“ на дисплея и софтуерни проблеми са най-честите оплаквания при гласуването с машини в Старозагорско.

Проблемите с машинното гласуване се обработват по най-бързия начин дежурните технически лице на фирмата доставчик на услугата „Сиела норма“.

С машини за гласуване разполагат 364 от общо 490 секции в 27-ми Старозагорски избирателен район. От тях 102 секции разполагат с по две машини. Там, където проблемите с машините не могат да се решат, секционните избирателни комисии имат правото да проведат избора с хартиени бюлетини.

Коментари към новината

Още новини от Политика