Новини от област Стара Загора и България

За хората с увреждания

Край на ТЕЛК комисиите през три години

Край на ТЕЛК комисиите през три години
Divident.€U Divident.€U

Промените са предвидени в Наредбата за медицинска експертиза

Всеки човек с увреждане, чиято болест е необратима, няма да се налага да ходи на ТЕЛК комисия на всеки 3 години, както полага законът в момента, за да продължи да получава инвалидна пенсия. Тази помощ оттук нататък ще стане пожизнена.

Това гласят промените в Наредбата за медицинска експертиза, предложени от служебния здравен министър Стойчо Кацаров. Редакциите в нормативната рамка бяха обсъдени във вторник на извънредна тристранка между представители на държавата, синдикатите и бизнеса в Министерския съвет.

Освен медицински състояния като загуба на органи, трансплантации и др., в групата на болните, които няма да се налага да ходят на ТЕЛК на всеки 3 години, а ще получават пожизнена пенсия, влизат и наследствени заболявания, както и болести, които в напреднала фаза стават необратими.

Здравният министър Кацаров даде за пример за подобен тип заболяване диабетът в напредналите му фази. "Според медицинската наука това състояние е необратимо. Достигнало определено развитие, то вече става дефинитивно, нелечимо", каза той. "Да не се налага на всеки 3 години да се правят изследвания, да се ходи по комисии и да доказвате, че имате нещо, което е ясно, че го имате".

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве