Новини от област Стара Загора и България

Живко Тодоров: Планираме да построим автомобилна писта без аналог в България

Живко Тодоров: Планираме да построим автомобилна писта без аналог в България
Стоян СТРАТИЕВ Стоян СТРАТИЕВ

Автомобилното състезание „Писта Стара Загора“ успешно стартира днес по по бул. „Никола Петков“ между СБА и МЕТРО на източния пътен изход на Стара Загора. Точно в 10,30 часа състезанието беше открито от председателя на организационния комитет на състезанието Живко Тодоров и кандидат-кмет на Стара Загора за трети мандат.

Старт на Писта Стара Загора 2019„Автомобилният спорт е много атрактивен и това, че в тазгодишното състезание участват рекорден брой старозагорци означава, че в Стара Загора този спорт се развива и е много обичан. Нека това състезание премине безаварийно, всички да бъдат живи и здрави и най-добрият да победи“, каза при откриването Живко Тодоров. Той припомни, че след продължителното прекъсване традицията за провеждане на „Писта Стара Загора“ е било възстановено от неговия екип. Хилядите зрители, които са дошли да гледат състезанието подтърждават, че сме постъпили правилно“, посочи Тодоров. В организационния комитет вече обсъждат възможностите в Стара Загора да бъде изградена скоростна писта за автомобилни състезания без аналог в България. „Градът е в еуфория, това е начинът град Стара Загора да се пълни с хора, да се наслаждават на този спорт, както старозагорци, така и туристите, които ще привлечем от други градове“, посочи Живко Тодоров. Според него около Стара Загора има много подходящи места за изграждане на скоростна състезателна писта и идеята ще бъде сериозно обмислена.

На трибуната застанаха още председателят на Автомобилен спортен клуб „Стара Загора“ Илия Бояджиев, автомобилния състезател Николай Диков – водач на листата с кандидати за общински съветници от ГЕРБ, зам. председателя на организационния комитет на състезанието Красимира Чахова, спортните комисари Валентин Бонев, Иван Тонев, Емил Захариев, председателя на техническата комисия Маньо Манчоров и техническите комисари Маньо Манчоров и Божидар Гатевски, както и директорът на състезанието Георги Горгиев.

Състезанието „Писта Стара Загора" е четвърти кръг от Националния шампионат по затворен маршрут. Състезателите ще преминат  по трасето с дължита 2,8 километра, разделени в 5 групи. Сред тях са най-изявените спортисти на трасето в серии  „Туринг“,  „Макси“ и „Енеос" , а серия „Спорт“ ще се запомни с най–масовото старозагорско участие от 8 състезатели.

Най-добре представилият се старозагорски спортист ще получи Купата на кмета. Ще бъдат връчени и Купа „Лада“ и „Енеос". В памет на Станимира Петрова-Ганева, дъщеря на 10-кратния шампион на България Георги Петров ще бъде връчен приз „Fair Play пилот“.

Днес движението в този участък ще бъде спряно от 7. 00 до 16.30. Достъпът до кв. „Зора“ за личен, договориран и обществен транспорт ще се осъществява  по обходен маршрут,  а на кръстовището за с. Хрищени се отбива движението за София, Казанлък и Хасково.

Коментари към новината

Още новини от Общество