Новини от област Стара Загора и България

В комплекса

Частните ТЕЦ-ове са готови да инвестират в зелени технологии при яснота от страна на държавата

Частните ТЕЦ-ове са готови да инвестират в зелени технологии при яснота от страна на държавата
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Форумът разгледа предизвикателствата и възможностите на компаниите от зелената сделка

ТЕЦ" КонтурГлобал Марица Изток 3" и ТЕЦ" Ей И Ес –Гълъбово" са готови да инвестират в нови технологии във връзка с изискванията на „зелената сделка“. За целта обаче инвеститорите искат яснота от страна на държавата. Важно е да се знае каква е инвестиционната и регулаторна рамка, необходима на инвеститорите в зеления преход. Много е важно да се види и визията на държавата по отношение на енергийния микс.

Около това становище се обединиха директорите на двете централи – Красимир Ненов , изпълнителен директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и съпредседател на Работна група "Зелена сделка на ЕС" към Американска търговска камара , както и Иван Цанков, изпълнителен директор на Ей И Ес България. Те взеха участие в хибридната конференция "Трансформацията от Зелената сделка - възможности и предизвикателства", която беше организирана от Американската търговска камара. Конференцията разгледа предизвикателствата и възможностите на компаниите в енергийния преход.

„Предизвикателство за централите, идващо от „зелената сделка“ е , че производството на ел.енергия от лигнитни въглища е свързано с високи въглеродни емисии. В същото време икономиката на България е високо енергийно ефективна. На трето място – засегнати сме и от това , че съседни страни нямат подобни амбиции за намаляване на въглеродни емисии. Трябва да търсим решения, приложими за по-краткосрочен период от време“, каза на конференцията Красимир Ненов. Според Иван Цанков, три са основните проблеми при енергийния преход в комплекса „Марица-изток“ –от една страна комплексът е критично важен за сигурността на снабдяването с електрическа енергия на страната. Не по-маловажна е значимостта на комплекса за поддържането на енергийната система на България. Третият проблем е свързан с човешкия фактор и хилядите работници и служители, ангажирани в това производство.

Според чуждестранните инвеститори най-важно за евентуални бъде инвестиции е в България да има благоприятен инвестиционен климат, тъй като инвестициите   в енергетиката са дългосрочни, капиталоемки, а в същото време финансиращите институции имат ясни и обосновани изисквания. Важно е да има предложения за подходяща инвестиционна рамка, която да позволи инвеститорите да разработят проекти и да могат наличните публични средства по различните фондове да се използват по прозрачен начин, смятат от ръководствата на двете централи .

Двете централи от комплекса „Марица-изток“ имат и подходящи технологии, които биха могли да приложат в зеления преход, стана ясно от срещата.
Албена Маркова от PwC Bulgaria обясни до къде е стигнала подготовката на териториалните планове за справедлив преход. PwC Bulgaria беше избрана от ЕК да подпомага правителството при изготвянето на териториалните планове за справедлив преход.
Фондът за справедлив преход оказва безвъзмездна финансова помощ на най-уязвимите  региони в отделните държави. За България се отпускат 1 млрд 178 млн.лева. Трите региона, които ще получат от тези средства са Стара Загора, Кюстендил и Перник. Започнала е активна работа по изготвянето на плановете за действие. Проведени са по места срещи с всички заинтересовани страни и участници.
В конференцията взеха участие служебният министър на енергетиката Андрей Живков, председателят на Института по пазарна икономика Красен Станчев, ректорът на Минно-геоложкия университет проф. Ивайло Копрев, проф. Илия Гърков, съпредседател на Работна група „Зелена сделка на ЕС“ към Американската търговска камара, Петър Иванов – главен изпълнителен директор на Американската търговска камара и др.

Коментари към новината

Още новини от Икономика