Първи инвеститор купува парцел в новата Индустриална зона "Загоре"

Първи инвеститор купува парцел в новата Индустриална зона Загоре
Алекс СОТИРОВА Автор: Алекс СОТИРОВА

Старозагорска компания в областта на хранително-вкусовата промишленост е първият инвеститор, заявил официално намерението си да закупи парцел в новостроящата се Индустриална зона „Загоре“ в Стара Загора. Това съобщи директорът на индустриалната зона – Радослав Танев. На този етап Танев отказа да обяви името на компанията, тъй като предстои конкурс за закупуване на парцела, който се очаква да се проведе през ноември. Към зоната проявяват сериозен интерес за закупуване на парцели и няколко чуждестранни компании. Въпрос на време е да стигнем до сделка и с някои от тях, коментираха от ръководството на „Загоре“.

„Много се радвам, че първият инвеститор е местна голяма фирма. Старозагорският инвеститор иска да закупи 12 дка земя, като намерението му е да изгради логистична база, необходима за разрастването на бизнеса му както в Стара Загора, така и в други региони на страната. Компанията развива експанзия в Старозагорска област и близките до нея големи градове. „Запознахме се с бизнес плана на компанията, тъй като трябва да знаем като ръководство намерението за развитие на бизнеса й през следващите години“, каза Радослав Танев.

Планираната инвестиция на старозагорската компания е в размер на над 1,5 млн. лева, като плановете са първоначално да бъдат наети 45 човека. Инвеститорът ще стартира изграждането на базата си в Индустриална зона „Загоре“ във възможно най-кратки срокове, което ни устройва напълно, допълни Танев. На септемврийската сесия на Общинския съвет в Стара Загора продажбата на парцела беше подкрепена с гласовете на общинските съветници, което на практика даде "зелена светлина" сделката да се финализира.

„Преговорите ни с тази фирма продължиха 4 месеца. Изчистихме всички възможни детайли. Беше входирано инвестиционното предложение и съответно – разгледано от Съвета на директорите на Индустриална зона „Загоре“. Пуснахме покана в Търговския регистър за общо събрание на собствениците на зоната, тъй като собствеността е 50% на Община Стара Загора и 50% на държавата в лицето на Национална компания „Индустриални зони“, уточни Танев.

Предстои НКИЗ също да вземе решение, след което ще се проведе конкурс за закупуване на парцела. „Продажбата става чрез конкурс, защото при нас не цената е определяща при закупуването на имота“, уточни Танев. Потенциалните инвеститори трябва да отговарят на няколко задължителни условия: да разкрият нови работни места в рамките най-много на 8 месеца след закупуване на терена, да започнат строителството, да спазят предварително заявения размер на инвестицията. Инвеститорът поема ангажимент да поддържа заявените работни места в срок от 7 години или да ги увеличава. В този 7-годишен срок той няма право да сменя предназначението на земята без съгласието на собствениците.

Индустриална зона „Загоре“ е създадена не просто да продаваме земя, а да създадем условия за развитие на бизнес, който създава работни места в региона. По тази причина поемането на ангажимент относно това какъв брой работни места ще бъдат създадени, влияе съществено върху избора на инвеститор. Социалният ефект е на първо място при разработването на Индустриалната зона, посочи Танев.

Процедурата за строителните работи по Индустриална зона „Загоре“ вече са в ход. До 10 дни ще бъде избран изпълнител на инфраструктурата, която трябва да бъде готова в срок до 270 дни. Това означава, че до юни 2020 година се очаква инфраструктурата на зоната да бъде напълно завършена. Ще бъдат създадени пътища, водопровод, всеки парцел ще бъде електрифициран, ще бъдат прокарани трасета за интернет, газ, паркинг за тирове и товарни автомобили и други удобства за инвеститорите.

Коментари към новината

Още новини от Бизнес