Новини от област Стара Загора и България

В България

Плащаме по-скъп ток от 1 юли

Плащаме по-скъп ток от 1 юли
Divident.€U Divident.€U

За клиентите на EVN поскъпването е 2,8%

От 1 юли скачат цените на тока и парното в България. Прогнозата на Комисията за енергийно и водно регулиране е средно поскъпването да бъде около 3%, като най-голямо е за хората от западната част на страната, стана ясно от сутрешния блок на btv.
Поскъпването на тока за клиентите на EVN е 2,8%.

Този път поскъпването не се отнася само за България, то е в глобален аспект, съобщи енергийният експерт Васко Начев. Пандемията, спада на добивите на нефт, от там и на газ и възвръщането на икономиката в предишни позиции са причината за това поскъпване, допълни той. Цените на нефта и газа на световните пазари също растат. Те оказват влияние върху общото поскъпване, тъй като 20% от електроенергията в света се произвежда от газ.
Ще се търси компенсация през БЕХ, за да се платят въглеродните емисии на държавната централа ТЕЦ „Марица Изток 2“, каза още Начев. Ако цената на емисиите се вкара на 100% в ценообразуването на ел.енергията, то тогава цената ще бъде непосилна, допълни енергийният експерт. Според него предстоят тежки години за икономиката в света като цяло и България няма как бъде изключение от тази тенденция.

„Зависимостта между поскъпването на тока и по-чистата околна среда не е съвсем пряка. Рекетът, който се упражнява под формата на емисии е малко от единия джоб в другия. 37% от територията на България е покрита с горски фонд. Гората изяжда въглеродни емисии около 20 тона на хектар за година. Тук Министерство на земеделието и горите, специалистите трябва да излязат и ясно да кажат : Горите в България консумират емисии“, каза още Васко Начев.

Коментари към новината

Още новини от Икономика