Новини от област Стара Загора и България

Служебният премиер Стефан Янев

Утре излиза заповед за работата на ТЕЦ "Марица Изток 2" на минимална мощност

Утре излиза заповед за работата на ТЕЦ Марица Изток 2 на минимална мощност
Divident.€U Divident.€U

Ще се търси решение за бъдещето на централата в Плана за възстановяване и устойчивост

Държавната "ТЕЦ Марица Изток 2", която е в тежко финансово състояние, няма да спира, но ще работи на минимална мощност. Това обяви служебният премиер Стефан Янев в чирпанското село Средно градище.
„Не можем да спрем централата, тя играе ролята на балансираща мощност. Ако има проблем в другите, тя подсигурява добива там, допълни Янев. Той допълни още, че само държавата не може да помага. Мениджмънтът на централата трябва да търси пазарни принципи. Централата ще работи с минимална мощност. Ще има заповед. Тя ще бъде оповестена в понеделник, каза още Янев.
Той обясни, че ще се търси решение и в Плана за възстановяване и устойчивост. Трябва да се види как ще се оздрави състоянието на централата и ако се наложи закриване с годините напред, то да е планово и с подготовка, каза служебният министър.

Преди 10 дни министърът на енергетиката в служебния кабинет Андрей Живков обяви, че 700 млн. евро за плавен преход на всички ТЕЦ в Маришкия басейн от въглища на газ ще бъдат предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост. Тези пари са грант, а се предвижда съучастие на централите с 40 %, ако решат да участват. Право на участие има както държавният и задлъжнял ТЕЦ "Марица Изток" 2, така и т.нар. американски централи в региона. Сред идеите е поне 1,5 гигавата мощност в целия комплекс да минат на газ. Ако планът на България бъде одобрен, преминаването от въглища на газ ще трябва да започне в първия възможен момент - от началото на 2022 г., тъй като и тази модернизация би била временна. Причината е, че планът на ЕС е след 2030 г. да бъде спряно ползването на фосилни горива за производство на електроенергия. По думите му въпреки повишаване на цените на газа, това би бил по-изгоден вариант, защото цената на въглеродните емисии е огромна и непосилна при производството на ток от въглища.

Самите грантове по Плана за устойчивост в тази му част ще бъдат достъпни чрез търг 700 млн. евро за плавен преход на всички тецове в Маришкия басейн от въглища на газ ще бъдат достъпни след представяне на проекти и кандидатстване.
Припомняме, че има решение на Народното събрание, което забранява спиране на работата на губещия и задлъжнял държавен ТЕЦ и комплекс, а решенията на парламента са задължителни за всички институции.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика