Новини от област Стара Загора и България

Военният министър Георги Панайотов:

Откриха „черната кутия“ на падналия МИГ-29, разчитат я още днес

Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Първоначалният доклад сочи, че е напълно възможно информацията в кутията да е запазена

Истинско чудо е, но открихме „черната кутия“ на падналия на 9 юни в Черно море български изтребител Миг-29. Това съобщи на извънреден брифинг в щаба на Втора тунджанска бригада в Стара Загора военният министър Георги Панайотов.

Кутията е била извадена от повече от 70 метра дълбочина на дъното на Черно море. „Външната ѝ обвивка е повредена, но силно се надяваме вътрешната обвивка да е здрава и информацията в нея да е запазена, посочи той. В момента кутията се намира на борда на кораб от българския военноморски флот. Около 16 часа се очаква корабът да акостира на летище Варна и със самолет да бъде пренесена във военновъздушна база Граф Игнатиево, където ще бъдат снети данните от „черната кутия“.

Според първоначалния доклад има основяния да се смята, че вътрешната обвивка на кутията е здрава. Това ни дава надежди, че информацията може да бъде снета още днес, в рамките на деня.

Черната кутия ще ти даде информация за всички параментри на самолета по време на полета – скорост, режим на работа на двигателите, височина, траекторията на самолета, в какво състояние са били лостовете за управление на самолета, дали пилота е предприел в един момент нещо внезапно, за което не е успял да съобщи по радиостанцията.

С това се надявам да се спрат всякакви спекулации в медийното пространство – ненужни и доста безотговорни. Говорим за паметта на един български герой – майор Валентин Терзиев. Нека научим истината такава, каквато е.

Министър Панайотов специално благодари на фирма „Хидроремонт“ от град Варна, която е предоставила безплатно апарат и дори го е модифицирала специално, за да извади черната кутия от повече от 70-метра дълбочина.

Няма вариант данните от кутията да не бъдат разчетени в България. Оказа се, че раздличните черни кутии на Мжг-29 са с различни характеристики – има такива, които издържат повече, други, които издържат до 4 дни.

Министър Панайотов отказа да съобщи дали на мястото са открити и останки от тялото на Майор Терзиев.

Военноморските сили през цялото време си вършеха работата и я свършиха прекрасно, защото тези хора намериха игла в купа сена. „Черната кутия“ е по-малка от кутия за обувки и е истинско чудо да бъде открита на дъното на цяло море.

Въоръжението в българската армия е в състояние, което изисква спешни мерки за неговото модернизиране. Ние трябва да се превъоръжим, но това може да стане само с визия и решения на политическия елит на страната. Още през 2015 година пристигна делегация на НАТО, която буквално назова българското въоръжение „ръждясало“. Българската армия се нуждае от повече средства, от по.-фокусиран подход, както и от по-добър мениджмънт. Само с пари няма да стане.

Разследването по случая продължава. Въз основа на данните от „черната кутия“ ще могат да се направят по-прецизни заключения от разследващите органи, посочи министър Панайотов. Когато данните бъдат разчетени, първо ще бъдат съобщени на разследващите органи.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред