Новини от област Стара Загора и България

В Болница "Тракия"

Шести курс по отохирургия събра именити УНГ специалисти в Стара Загора

14981 23/06/2021 13:00 Здраве Лечение
Шести курс по отохирургия събра именити УНГ специалисти в Стара Загора
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Операциите на трима пациенти бяха предавани на живо с разяснения и дискусия от операционната зала на отделението по УНГ болести на Болница „Тракия“

За шести пореден път началникът на УНГ отделението в Болница „Тракия“, доц. д-р Петър Руев, д.м., организира курс по отохирургия, в който се включиха както утвърдени хирурзи по ушно-носно-гърлени болести, така и млади специалисти от цялата страна, които искат да се развиват в тази област на медицината.

Курсът протече с представянето на три хирургични интервенции на пациенти, които бяха предавани в реално време чрез аудио-визуална връзка от операционната зала на Болница „Тракия“ Център в конферентната зала на Парк-Хотел „Стара Загора“ с коментар на опериращите лекари – доц. д-р Петър Руев и проф. д-р Асен Койчев, д.м. от „Олга Хоспитал“ в Щутгарт, Германия.

Модератори на събитието бяха председателят на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия проф. д-р Карен Джамбазов, д.м., доц. Христо Златанов от УНГ клиниката на ВМА, д.м. и проф. Стефан Лолов, д.м.н.

„Идеята за провеждане на този курс дойде от необходимостта да бъде опериран пациент със специфично заболяване заедно с външен оператор. Поканихме проф. д-р Асен Койчев, с когото имаме дългогодишни контакти и който е участвал в миналите курсове по отохирургия“, поясни доц. д-р Руев.

Става дума за многократно опериран пациент с холестеатом – доброкачествено образувание в средното ухо от възпалителен характер. Това е седмата операция, която се налага да бъде извършена поради рецидив на заболяването и значителни изменения в анатомията на ухото. „Интервенцията беше предизвикателна, тъй като имаше риск за лицевия нерв, но благодарение на опита, който имаме, мисля, че за пациента тя ще завърши с успешен край. Пациентът тепърва ще бъде наблюдаван и проследен“, коментира след операцията доц. Руев, който заедно с проф. Койчев представи лекция на тема лечение на рецидивиращ холестеатом.

Другият случай беше операция при отосклероза на млада жена. „Поставихме една нова за България протеза – пасивен имплант, който замества функцията на третата слухова костица, а именно „стремето“, разказа д-р Петър Руев.

При третия случай доц. Руев извърши специфична тимпанопластика – операция за възстановяване целостта на тъпанчевата мембрана и за подобряване на слуха.

Тримата пациенти бяха от различни градове на страната – Сливен, Горна Оряховица и Велико Търново.
По време на операциите от залата бяха зададени много въпроси, осъществени чрез двустранна аудиовръзка в реално време. Между интервенциите свои лекции с видеопрезентация на интересни случаи от практиката си представи доц. д-р Христо Златанов, както и проф. Койчев и доц. Руев.

През последните години отохирургията се развива в посока на микроинвазивна и ендоскопска хирургия. В нея все повече навлизат технологиите, роботизираната хирургия и част от дискусиите бяха именно в тази посока.

Коментари към новината

Още новини от Здраве