Разрешиха на ТЕЦ "Брикел" да заработи отново, балите със слама са разчистени

Разрешиха на ТЕЦ Брикел да заработи отново, балите със слама са разчистени
Divident.€U Автор: Divident.€U

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Стара Загора днес издаде заповед, с която се преустановява принудителната административна мярка за спиране на работата на 6-те котела за производство на топлоенергия на ТЕЦ „Брикел“ ЕАД в Гълъбово.

Принудителната мярка беше наложена на 9 септември заради използване на неразрешен вид гориво – слама от слънчоглед, пшеница, ечемик и царевица в нарушение на Комплексното разрешително на дружеството.

На 9 септември РИОСВ-Стара Загора издаде предписания на ТЕЦ „Брикел” ЕАД да отстрани от площадките на предприятието неразрешените налични горива.

След уведомление от дружеството, че предписанията са изпълнени, днес инспектори на РИОСВ-Стара Загора са извършили проверка на място и са установили, че балите слама се отстранени от площадките на територията на предприятието.

Установено е също, че операторът е изградил система за непрекъснато видеонаблюдение за контрол на съоръженията, осигуряващи подаване на горива към котлите на ТЕЦ-а. На РИОСВ-Стара Загора и органите за местно самоуправление е осигурен непрекъснат достъп в реално време до видеоизображенията, както и възможност за отдалечен преглед и съхраняване на информацията от системата за видеонаблюдение.

Ще припомним, че на среща kd 11 септември с протестиращи граждани от Гълъбово срещу запрашаването на въздуха от топлоцентралата, изпълнителният директор на дружеството Янислав Павлов призна, че "Брикел" е горил неразрешена биомаса в продължение на 3 години, като надлежно централата е плащала периодично налаганите глоби он страна на РИОСВ.

Целта на системата е да се гарантира, че повече няма да бъде използван неразрешен вид гориво в предприятието.

Инспекторите на РИОСВ са премахнали поставените пломби към генераторите, за да може да бъде възстановено подаването на гориво.

Не е ясно дали с подновяването на работата на ТЕЦ "Брикел" ще бъде подновено и експерименталното изгаряне на битови отпадъци, тип RDF. По време на срещата с граждани стана ясно, че дружеството има комплексно разрешително за изгаряне на 500 000 тона такива отпадъци, от които между 28 юли и 21 август тази година е изгорило 17 000 тона. По думите на Янислав Павлов експерименталното изгаряне е било преустановено с вътрешно решение на ръководството на компанията, а не заради заповед на РИОСВ.

Коментари към новината

Още новини от Бизнес